Új hozzászólás Aktív témák

  • alvaro

    senior tag

    Új szerzeménnyel játszottam egy kicsit ma. A cucc cbmfan topiktárstól származik, tegnap martam fel nála útban hazafelé az ország túlsó csücskéből. Így fest:

    Egészen szép állapotú IBM 5160 XT, sokkal szebb, mint amikkel találkozni szoktam. Nem szoktam egész (pláne brand) gépeket begyűjteni, de ennek valahogy nem bírtam ellenállni.

    A belseje is rendben van, csak elég poros:

    Itt már kivettem és lecseréltem belőle ezt-azt, az eredeti konfigban egy (Yamaha chipes) Mono/CGA+LPT és egy extra soros (:DDD) kártya is benne foglaltatott. Mivel 1. ennyi portra nincs szükségem, 2. semmilyen DSUB-9-es ősmonitorral nem rendelkezem, egy 8 bites Oak VGA-val váltottam ezeket az amúgy nagyobb darabokat.

    Ami még benne maradt, azok:

    - Quadram Quadboard, na erről még szó lesz. Memória, COM/LPT/gameport és óra egyben.
    - Floppyvezérlő, igazi ősi élcsatlakozóval, nem ám olyan 34 tűs modern vacak :)) Egy db teljes (=dupla) magasságú 360-as FDD csatlakozik rá, megkapó látvány.
    - Gyári MFM vezérlő, a kábelei végén egy irdatlan méretű (szintén teljes/dupla magas) MFM vinyóval.

    A meglepetés az, hogy a gép majdnem tökéletesen működött. Dátumot-időt nyilván elfelejtette a Quadcard, már az is haladás, hogy a Varta akku nem folyt rajta szerteszét. Hamarosan leforrasztom, az biztos. Viszont képes bootolni 5.25-ös lemezről és HDD-ről is, utóbbira végképp nem számítottam. Ami bámulatos, az a vinyó kapacitása, ekkora meghajtóm még sose volt, főleg ilyen tömeggel. Az ugyanis kolosszális 10 MB :R A sebessége is fergeteges, nyilván :))

    Az alaplap pontosan olyan, mint a meglévő 64-256k-s 5160 lapom, ugyanígy kitapétázva 256k memóriával (csak sokkal porosabban és FPU nélkül):

    A memória többi része a Quadboardon foglal helyet, 6db 64k-s bankban, szépen kiegészítve az alaplapi 256k-t egészen 640k-ig:

    De... POST során a gép csak 544k-t számolt le valamiért. Furcsa, az összes bank kitöltve, pont összeadják a mindenkinek elég 640k-hoz hiányzó 384-et. Ráadásul nem is kerek szám. Gondoltam, hogy memóriahiba lehet, az 512-576k közti tartomány az 5. bankra mutatott. Debugban 8000:8D40 címtől 00-k helyett gyanús 80-ak aztán C0-k sorakoztak. Végignéztem a teljes tartományt, a C0-ból arra következtettem, hogy 2db 4164-es IC lehet hibás. Na de melyik kettő...? A kép elárulja, hogy melyik kettőt cseréltem. Gondoltam, felső bitek, kezdjük felülről. Valahol paritás is van, reméltem, nem azt cserélem. Mákom volt, elsőre eltaláltam az 5. bank két inkriminált IC-jét, a gép most leszámolja a teljes memóriát. Sőt, azért is mákom volt, mert a beletett IC-ket még sose teszteltem.

    Szóval most van egy teljes böhöm IBM XT-m, amivel még el kell döntenem, mit kezdek. Azt sem tudom, meghagyjam-e így, vagy modernizáljam, ha már a videokártyát úgyis kicseréltem. Ha szebb idő lesz, kiviszem kiporolni, meg az elemet is kiforrasztom (meg kéne találnom a pákahegynek való drót, amit egyszer hoztam, elkavartam, aztán hoztam helyette olyan, ami nem jó, viszont amit a boltban adtak hegynek, az még rosszabb :((().

    Az eredeti állapot megtartása mellett szól a működő MFM szörnyeteg. Csodálattal adózom neki, valami bámulatos rettenet, de tényleg. Ellene leginkább ugyanezt tudom felhozni, mert nem nagyon fér rá semmi, viszont a hangja leuralja a teljes gépet, és a 100+ wattos (!) fogyasztásban is oroszlánrésze lehet.

    Ami kell még, és amiben nagyon szívesen fogadok tanácsot, az a szoftverbázis, amit egy ilyen 4.77MHz-es csodán jól lehet futtatni. Nem teljesen tudom, mi az, ami ha el is indul, nem szenved rajta rettenetesen.

    Hangot valószínűleg kap, egy francia csóka jópofa és nagyon gyors XT-n is működő modplayert hegeszt (jelen idő!), bár azért a 4.77MHz így is erős korlát. A VGA is stabil, tudom, hogy bukom a kompozit CGA dolgokat (PlanetX3 de jól néz ki pedig úgy :))), de ugye a monitor nagy úr. Innen pedig lehet XTIDE-BIOS is a dologból (igényel némi utánajárást és berhelést), esetleg 8 bites SCSI, bár olyan vezérlőm összesen 1db van...

Új hozzászólás Aktív témák