Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Engem meglep egy picit ez az extrém magas frekvencia. Egyrészt nem gondoltam volna, hogy az N5 ennyivel többre képes - tehát azt hittem, majd kb 5.2 lesz a teteje.
    Másrészt azt se gondoltam volna, hogy az AMD IPC-re fog hajtani, nem frekvenciára. Ugyanis ha terveznek egy olyan architektúrát, amivel 5.5Ghz-et el tudnak érni, annak semmi hasznát nem veszik a szerverek terén.

    Ez a 15% szerintem sandbagging.
    Az 5.5Ghz a 4.9-hez képest 10%-kal jobb. Nem tartom valószínűnek, hogy a 2x tranyósűrűséget kínáló gyártástechnológián 2x akkora L2$ mellett csak 5% IPC növekedést sikerült összedobni.

    Az intel így prezentálta az ADL előrelépését:

    Jól látható, hogy a bal szélen vannak tesztek, amik alig néhány százalékos előrelépést mutatnak, vagy akár csökkenést is. Az AMD szerintem a bal szélét adta most meg egy ilyen grafikonnak.

    Csodára persze nem kell számítani. De egészen biztosan lesznek olyan szoftverek, tesztek, amik kifejezetten jól reagálnak majd az L2$ növekedésére, valamint az FPU duplázására (ezt most én csak feltételezem, hiszen elvileg 1 ciklus alatti AVX512 végrehajtás volt a cél, ami talán azt is megengedi, hogy 1 ciklus alatt kétszer annyi AVX2 utasítást is végre tudjon hajtani)
    Szóval a lényeg, hogy biztosan lesznek a jobb szélen is szofverek vagy tesztek, amiknél 30-40-50%-os IPC növekedést is ki lehet majd mutatni.
    Az átlag pedig végül lehet 15-20% körül. Az előzetes leakek/bemondások nagyjából ilyen értékekről szóltak.

    Most már csak az a kérdés, hogy miért akarná az AMD letekerni az elvárásokat?
    De szerintem egy egyértelmű. Pár hónapja indították el az olcsósított Zen3-at: el akarják kerülni az osborne hatást.

    Persze lehet, hogy az AVX512 nem a játékos népnek szól, hanem a szervereknek és a munkaprogramoknak. De hát a játékos népnek ott az 5800X3D. A Zen4 primér targetje szerintem azok, akik máskülönben 5900X-et vagy 5950X-et, vagy ennek megfelelő Intel terméket vennének. Na nekik meg el is juttatták a megfelelő üzenetet a Blenderrel, hogy "hahó, ne vegyél Alder LAke-t, mert néhány hónap múlva +30%"
    Mindenki másnak meg ott az 5800X3D.

    A most látott számokhoz képest az AMD még bármit változtathat.
    Merthogy pre-production példány volt. Tehát bármelyik tesztről kiderülhet, hogy korlátozva volt a frekvencia, vagy le volt tiltva a cache fele, vagy nem használt valamilyen utasításkészletet, stb.
    A szóbeszéd RPL-B1 steppingról szól, ami ha igaz, akkor lehetett valami komoly oka az újratervezésnek.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák