Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz jozsi252 #7018 üzenetére

    De hát épp az a probléma, hogy egy jó állapotban lévő és alacsony belső ellenállású akkunál ebből nem fogod tudni, hogy szüksége van-e töltésre (inkább kisütés + újratöltésre), vagy nem. Megnézed például az eneloop adatlapját, és C/5 (400 mA-es) áramnál azt látod, hogy a kapacitásának a 95%-át már leadta, és még mindig 1,2V felett van a kapocsfeszültsége. Akkor mihez kezdesz ezzel a >1,2V-os adattal?
    A Li-ion cellák más lapra tartoznak, azoknál a feszültségcsökkenésből (ismert kisütőáramnál) sokkal jobban lehet következtetni a töltöttségi állapotra: 4,2V-ról indulunk (kis áramnál, nagyobbnál a terhelés megkezdése után nem sokkal már eleve alacsonyabb szintről), és 0,5..0,6 V-tal alacsonyabb kapocsfeszültségnél tudjuk, hogy már nem sok töltés maradt vissza a cellában. Vagyis a Li-ion kisütési karakterisztikája messze nem olyan 'lapos', mint egy jobb LSD NiMH-típusé.
    Mod: Ahogy Kernel kolléga is említette, ha az azonos típusú cellákat állandóan pakkban és ugyanabban a készülékben használod, akkor esetleg (sok mérés és megfigyelés után) kialakulhat egy összkép, amely alapján tudod majd az akkuk állapotát. De az így felvett 'karakterisztika' teljesen egyedi, csak az adott típusra és terhelésre / terhelőáramra vonatkozóan lesz releváns, más cellákra és körülményekre nem. Ráadásul az idő múlásával ez is változhat, ahogy az akkuk öregszenek. A pakkon belül az egyes cellák összehasonlításán túl ez a módszer a gyakorlatban nem igazán járható, ennél egy töltésmennyiség közelítő mérésére és egyéb finomságokra is képes töltő beszerzése sokkal járhatóbb útnak tűnik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák