Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz jozsi252 #7014 üzenetére

    ...és így pontosabb adat jön le hogy mégis mennyi az akkuba levő feszültség?

    Én inkább úgy mondanám, hogy az akku által biztosított feszültség, aminek egyébként mindig az a pontos értéke, amit éppen mérsz. De szerintem téged inkább az akkuban lévő energiamennyiség érdekel, amiről némi tájékoztatást tud nyújtani a kapocsfeszültség is. Pontosat soha.

    Az igaz, hogy amikor akkuk állapotát szeretnénk összehasonlítani, célszerűbb és szakszerűbb valamilyen ellenállással megterhelni, azonban a gyakorlatban én is szoktam egyszerűsíteni, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy egy akku üresjárási feszültségén is egész jól látszik, hogy az frissen lett töltve, vagy már lemerülőben van, vagy a kettő között, valahol.

    Tehát gyakorlatilag, van egy halom szárazelem, vagy akku, egyszerűen csak ráméregetek multiméterrel, az már elég sokat elárul az állapotáról. Némi rutin után rá lehet jönni, hogy milyen értékek szoktak lenni, amiből már lehet következtetni. De lényeges, hogy ez inkább csak egyszerű következtetésre, illetve összehasonlításokra ad lehetőséget, utóbbit is főként azonos típusoknál.

    Előfordul ugyan például szárazelemnél is, hogy látszólag tűrhető feszültséget mutat, de azt nem sokáig tartja még egy távszabályzóban sem, de azért általában, ami gyenge, az meglátszik az üresjárási feszültségen is. Vagy például, amikor 1,65 V-ot mérek egy szárazelemen, ez szinte biztosan a vadonatúj elem jellemzője. Akkunál is ki lehet tapasztalni a különböző értékeket.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák