Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz MCfosat #28916 üzenetére

    A Marui japán gyártmány, az etalon, mind minőségben, mind "technológiailag". A japán trendek, törvények miatt gyárilag 280-300 fps körül lőnek az AEG-ek, egyik fogaskerék tervezetten gyengébb anyagból van, hogy ha valami megszorul, akkor az menjen szét védve a rendszer többi elemét. Belül jellemzően fém, minőségi a cucc, kívül ha műanyag is a test, az is ad egy jóféle minőségérzetet. A technológiai minőség alatt azt értem, hogy a többi gyártó egyfajta szabványként követi a megoldásait, ezért is látni azt webshopokban, hogy ez, vagy az Marui kompatibilis. Ez azt jelenti, hogy igen komoly alkatrészellátottsága van a Marui kompatibilis M4/M16 szériáknak.

    A Classic Army pedig konkrétan azon a gyártósoron gyártja a cuccait, amin annak idején az FN Pal az éles P90-eket gyártotta, szóval a megmunkálás minőségével itt sincs gond. A test jellemzően itt már fém (valamilyen spiáter ötvözet), dobozból 320 fps, gyári alkatrészekkel, rendbetett tömítésekkel 350 fps, de egy rugócserével és csapágyazott rugóvezetővel a 400 fps is megvan. (Egy gyári Marui teljes gearbox-át ki kell cserélni a 400 fps-hez.)

    A VFC inkább AK vonalon erős, illetve sok tekintetben eltér a Marui rendszerétől, így elterjedt a "VFC-kompatibilis" kifejezés is.

    A hazai beszerzés drága, egyfelől ott a világrekord magyar ÁFA, másfelől kis hazánkban csak bevizsgált, próbajellel ellátott airsoft fegyvert szabad forgalomba hozni, ami ugye kb 5k fix költség. Ezek alól a magánimport mentesül és nem jogsértő.

    Igen, a fegyverlicenszek drágák, nem is igen van olyan gyártó, ami kész airsoft fegyvert adna gyári markingokkal, méretpontosan. (Lehet, hogy van, csak nekem nincs tudomásom róla.) Az airsoft replikák azért 1:1 méretpontosak, azt a pár milimétert nem veszed észre, azonban tudatosan úgy vannak tervezve, hogy az éles tűzfegyverek fegyverfőalkatrészeik ne menjenek bele egy az egyben. Viszont igény azért mutatkozik erre, úgyhogy van egy-két olyan airsoft gyártó, ami megvett egy-két licenszet és valóban méretpontos külsőt gyárt CNC gépsoron alumíniumból, acélból. Kívül kottára ugyanaz, mint az igazi, belül pedig igazodik a gearbox-hoz, hop up kamrához, csőhöz, motorhoz, stb. Eegy ilyen szett 5-600 €-nál kezdődik az alapfegyver nélkül.

    Az airsoft M4/M16 fegyverek jellemzően a Ver2 típusú gearboxot használják, ami köré épül a test alsó és felső része. Az alsó rész a markolattal és a tussal egybe van gyógyítva, elvégre a markolat a GB aljára van csavarozva és húzza be a lowerbe, majd a markolat seggébe tolod a motort. A tust pedig végső soron a GB hátuljában lévő rugóvezetőhöz csavarozod. Az upper pedig erre megy rá, elölről csúszik rá. (A GB felül kiszélesedik kicsit a levegős rész, dugattyú, henger miatt.) Ez a szétszedés messze van a realisztikustól, akármilyen komoly módon is hasonlít a replika az igazihoz.

    Az ICS gyártó még érdekes lehet neked, ott ugyanis a GB két részből áll: felül a levegős rész van: henger, dugattyú, rugó, rugóvezető és a többiek, együtt a csővel, hop up kamrával. Az alsó részben pedig a fogaskerekek, tűzkapcsoló, motor és persze hátul a tus van. Ez lehetővé teszi a klasszikus szerelést: a hátsó pin-t kihúzva az első pin forgáspontján keresztül az upper leemelhető a lower-ről. Nekem ez sokkal jobban bejön, sokkal látványosabban adja vissza az igazi küllemet, mint a századmiliméter pontosan mart szereléksín. Arról nem is beszélve, hogy ha van egy bika alsó rész, akkor a felső kompletten cserélhető egy mozdulattal, így akár menet közben állíthatod át a fegyvert CQB-barát 300 fps-ről 550 fps-es sniperré.

    A G&P is megér egy misét a minőség hasábjain mind komplett fegyver, mint alkatrész vonalon.

    Ha nagyon sok felesleges pénzed van, akkor Systema PTW (Professional Training Weapon). A Systema egy kimondottan neves, minőségi gyártó, kvázi at adja az airsoftnak, amit az ABT a Volkswagennek. A PTW széria pedig arra lett kifejlesztve, hogy a rendvédelmi szervek tagjait képezzék vele. Tehát méretre, súlyra, kezelésre olyan, mint az igazi.

    Magyarország kis piac, kis kénz, kis foci... Inkább a polulárisabb, könnyebben eladható, alacsonyabb árfekvésű replikákat hozzák be. A jogi háttér miatt a legtöbbre típusbizonyítványt kértek, így nem kell bevizsgálni, egyből megy a gravírozóhoz a próbajelért. Ha esetleg valamelyik hazai bolt bevállalja, hogy a kedvencedet berendeli neked, akkor az nem csak abból áll, hogy mellécsapja a következő rendelésnek, hanem azt az egy tételt külön kell adminisztrálni, bevizsgálni, stb. Extra nyűg, extra idő, extra lóvé, amit lusta kiszámolni, illetve nincs pofája neked megmondani.

    Redwolf Airsoft-on sokminden fent van, de sajnos a messze nem minden. A teljességhez ki kell lépni a komfortzónából és Távol-Keletről rendelni, jó eséllyel vámot, áfát fizetni. Ehobby Asia, Evike Airsoft, stb...

    Csak a mihez tartás végett: 1.000-3.000 USD között mozog, amit szeretnél.

    Tovább csavarva a dolgot: az AEG-ek (Airsoft Electric Gun) mellett ma már népszerűek a GBBR-ek (Gas BlowBack Riffle) fegyverek is. Előbbinél van a klasszikus légpuska elve: henger, dugattyú, rugó, amit extraként egy fogaskerékrendszeren keresztül egy villanymotor működtet és egy akku lát el energiával. Utóbbinál egy gáz tágulása adja az energiát, ahogyan az igazi tűzfegyvernél. Általában a tárban van a gáztartály és ebbe töltöd be a BB-ket is, replika kidolgozottságának függvényében mozog a závár is, stb. Van olyan replika is, ahol a tárba rendes lőszernek kinéző hüvelyeket töltesz be bennük 1-1 BB-vel, a hüvelyeket rendesen ki is dobja a fegyver (, aztán szedegeted össze a 3$.os hüvelyeket...)

    Nem tudom, mire akarod használni a fegyvert. Szervezett játékokra mégy vele, vagy sportversenyeken szituációs lövészetre. De kell mellé a sallang is: póttárak, hajtógáz, vagy akku, minőségi BB, na persze a megfelelő védőfelszerelés, valami a tároláshoz, szállításhoz és még nem öltöztél fel G.I.Joe-nak. Ha eddig csak a monitoron keresztül találkoztál az airsofttal, akkor inkább vegyél egy számodra kompromisszumos fegyvert, amit vagy eladva, vagy fejlesztve lépsz tovább, vagy még jobb, ha ellátogatsz pár olyan játékra, ahol van lehetőség fegyvert bérelni. Csúnya hiszti lenne, ha beleölnél akár 1 mFt-ot és kiderül, hogy mégsem tetszik játékon a 20 kilós felszereléssel abban a 8-10 órában a futkorászás, sétálás, a harmatos fűben kúszás...
    Ez egy technikai sport, minél komolyabban csinálod, annál több pénzt emészt fel és nincs egyenes arányban a ráköltött lóvé és a kinyerhető élvezet. Analógiát lehet vonni a horgászattal, vagy akár a rally cross-szal is, de nem teszem.

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Új hozzászólás Aktív témák