-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
hol állítom be a midnight commanderben, hogy mi legyen az alapértelmezett mappa (amikor megnyitom, mi legyen a két panelen)
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Jester01
veterán
Az egyik az mindig az aktuális working directory lesz, a másik pedig a ~/.mc/panels.ini other_dir beállítása alapján (ugyanott lehet állítani, hogy bal vagy jobb)
MOD: illetve ezen felül meg is lehet adni parancssorban:
"If specified, the first path name is the directory to show in the selected panel; the second path name is the directory to be shown in the other panel."[ Szerkesztve ]
Jester
-
Lenry
félisten
játszadoztam a bash prompttal, mostmár elvileg piros a root.
az is, ha su-val lépek át, de ha alapból rootként jelentkezek be, akkor nem, csak ha kiadok még egy source ~/.bashrc parancsotmost így néz ki a root .bashrc-je
PS1='\[\e[1;31m\][\u@\h \W]\$\[\e[0m\] '
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
válasz MacCaine #13755 üzenetére
az ott a teljes .bashrc. mármint a root-é
ez a rendszerszintű
#
# /etc/bash.bashrc
#
# If not running interactively, don't do anything
[[ $- != *i* ]] && return
PS1='[\u@\h \W]\$ '
PS2='> '
PS3='> '
PS4='+ '
case ${TERM} in
xterm*|rxvt*|Eterm|aterm|kterm|gnome*)
PROMPT_COMMAND=${PROMPT_COMMAND:+$PROMPT_COMMAND; }'printf "\033]0;%s@%s:%s\007" "${USER}" "${HOSTNAME%%.*}" "${PWD/#
;;
screen)
PROMPT_COMMAND=${PROMPT_COMMAND:+$PROMPT_COMMAND; }'printf "\033_%s@%s:%s\033\\" "${USER}" "${HOSTNAME%%.*}" "${PWD/#
;;
esac
[ -r /etc/bash_completion ] && . /etc/bash_completion[ Szerkesztve ]
-
-
Lenry
félisten
válasz MacCaine #13759 üzenetére
eredmény ugyanaz: su vagy source után vált színt.
Arch Linux
a wikin van is ehhez leírás, de nem írnak semmi kapcsolódót a problémámra. lehet, hogy bedobom az ottani fórumba is a kérdést...[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz bambano #13763 üzenetére
ha su - -szal váltok, akkor szintén marad fehér.
szerintem a problémád a normál unix működés következménye.
így akkor mi értelme van a színezésnek, ha külön aktiváció nélkül nem működik?Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
MacCaine
őstag
Van értelme a színezésnek. Nekem is piros a root, figyelemfelkeltő, hogy ne csináljak hülyeséget. Nekem egyből működött, igaz Ubuntun. Valami gebasz van az erőben...
Akkor mi van, ha az eredetit állítod vissza? A /etc/bash.bashrc-t pakolod be a /root-ba? Meg utána a színezős PS1 sort is természetesen.
-
Lenry
félisten
válasz MacCaine #13765 üzenetére
ezt én értem, hogy mire jó, mert én is pont erre akarom használni.
csak így, a jelen helyzetemben használhatatlan:beloggolok tty-ról rootként - nem színez
átjelentkezek su - - nem színez
átjelentkezek su - színez
source ~/.bashrc - színezaz esetek 99%-ban az első eset áll fönn, tehát alapból rootként jelentkezek be, ekkor viszont nem működik, és most bambano azt mondja, hogy ez a normális
Akkor mi van, ha az eredetit állítod vissza? A /etc/bash.bashrc-t pakolod be a /root-ba? Meg utána a színezős PS1 sort is természetesen.
változatlan
nem lehet, hogy valahogy bejelentkezéskor figyelmen kívül hagyja a .bashrc-t?
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
bocs, nem olvastam végig minden hsz-t, úgyhogy ha hülyeséget kérdezek, akkor sorry
de melyik .bashrc-be tetted be a szinezést? a /root alattiba, vagy a normál user .bashrc-jébe?
Szerk: ez is lehet még baj: bash manual
" --norc Do not read and execute the system wide initialization file /etc/bash.bashrc and the personal initialization file ~/.bashrc if the shell is interactive. This option is on by default if the shell is invoked as sh."[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Lenry
félisten
válasz bambano #13767 üzenetére
a root alattiba tettem a színezést: /root/.bashrc
a hsz másik fele:
ez érdekes, mert a /etc/skel/.bashrc-ben és a /etc/bash.bash.rc-ben is ennek pont az ellenkezőjére van egy sor# If not running interactively, don't do anything
[[ $- != *i* ]] && return[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
az ott nem azt válogatja le, hogy interaktív vagy nem interaktív a shell, hanem azt, hogy ha indul a shell, akkor sh kompatibilis módban vagy bash módban induljon.
logikusan: sh kompatibilis módban nem olvas be bash specifikus kiterjesztéseket.
ha a su sh-ként forkolja a shellt, akkor nem fogja beolvastatni.esetleg próbálkozz azzal, hogy nem a .bashrc-be teszed, hanem a .profile-ba.
-
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem Linux rendszerkövetelményekkel kapcsolatban. Helyrehozás alatt van egy fekvő házas compaq deskpro P2-es 400MHZ-s gép. Kérdésem az lenne, hogy internetre meg egyéb apróságokra lenne használva, akkor milyen linuxot és mennyi ramot érdemes beletenni? (Ram még egyenlőre nincs benne, vacillálok a megfelelő értéken.)
Én így első körben a kubuntura gondoltam mivel azt egy kicsit ismerem és bevallom őszintén nagyon bejött. Ha lehet mindenképpen valami grafikus felületű dolgot szeretnék első körben.Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Babetta-X
senior tag
-
Babetta-X
senior tag
Köszönöm a tanácsokat. Úgy érzem azért elég a semmi jelen helyzetbe, mivel csak simán fel szeretném telepíteni és netezni meg egyéb apróságok, esetleg a procin húzok kicsit, meg így belegondolva megpróbálok majd minél több ramot szerezni bele. Ha a youtube videók is bejönnek az már külön öröm. Köszönöm a segítséget, a puppy linux tényleg jónak tűnik, meg a lubuntu is, meglátjuk majd mi lesz belőle.
-
kutga
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék a gépemre pakolni egy Linux disztrót Win7 mellé, kizárólag netezésre, levelezésre (gmail) és torrentre. Munkára és játékra marad a jó öreg Win.
A kérdés milyen disztribúciót lenne érdemes kipróbálnom?
Minél kisebb, annál jobb, Live is lehet, de USB pendrive-on mert DVD meghajtó nincs a gépben, vagy feltelepítve Win mellé. Buherálni nem nagyon akarom mert egyrészt nem igazán értek hozzá, másrészt ha ez a három dolog megvan, más nem nagyon kell, esetleg beépített képnézegető és videó/zenelejátszó.
Let the Zone take me if I am.
-
whited
addikt
sziasztok
ha backtrack és hasonló disztribúciókról szeretnék informálódni az warez, csak mert elvileg ez arra is jó hogy a támadásokat kivédjük, nemde?Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm
-
kutga
nagyúr
válasz Speeedfire #13782 üzenetére
Köszönöm, épp ezt olvasgatva merült fel bennem.
USB pendrive-ról működő változatot lehet csinálni?
Let the Zone take me if I am.
-
MacCaine
őstag
válasz whited #13781 üzenetére
Hi!
Mondjuk a Backtrack pont a hálózat biztonsági ellenőrzésére lett kihegyezve. Inkább támadó eszköz. Úgy használható a támadások kivédésére, hogy hibákat keresel vele a saját rendszereden, majd kijavítod őket.
Z.
(#13783) asound: lehet. Gugli egy csomó találatot kidob a "linux boot pendrive"-ra.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
bubi92
őstag
sziasztok
ubuntu kezeli a dual vga-t? tehát a notimban van egy integrált, meg egy nem integrált, tudom-e használni mindkettőt(persze nem egyszerre ) nagyon régen még mikor próbáltam ubuntut akkor problémák voltak a notebook üzemidővel, pl. ha windowson bírt 2 órát a gép, akkor linux alatt csak 1-et. most is áll még ez, vagy már nincs ilyen baj? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Babetta-X #13792 üzenetére
Ez érdekes, 1GHz-es P3-am XP-vel nem igen tudta szaggatás nélkül vinni a 360P-s videókat se. Mondjuk ez kicsit régebben volt, lehet valamit csiszoltak azóta a flash HW igényén.
Ahogy tapasztaltam, jelenleg egy 2GHz körüli P4 kell a 480P-hez, celeronból még inkább 2.6 feletti, ezeken szaggatva meg lehet nézni 720P-t is Linuxon.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért visszatekintve, hogy közben mennyi wattot eszik egy erősebb P4, ezek elég gáz értékek. Mikor P4 volt a menő, akkor milyen videókat néztek a neten? Szinte mindig AMD gépem volt, netem meg relatíve későn lett.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #13797 üzenetére
nekem dual p3-as gépem volt, az egyértelműen nagyon sokkal gyorsabb volt, mint az első p4-es kályhák. pl. md5sum számolásban akár 22x is gyorsabb volt, mint egy 2.2-es p4-es. a legutolsó 3GHz< p4-ek közül volt már, amit lehetett használni...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest