Zsarold meg két barátodat, és jók leszünk

A zsarolóvírusok evolúciója egyszerre zseniális és szörnyű. A Popcorn Time a pilótajátékok felfutását idézi, érdemes kétszer is megnézni, milyen linkeket nyitunk meg.

A zsarolóvírusok előtt is volt élet, a személyes adatok, illetve a bankkártyaszámok már hosszú ideje a bűnözők fő célpontjait jelentették. Gazdasági szempontból jelentett áttörést a ransomware, amivel nem kellett a feketepiacon értékesíteni a megszerzett információkat, az áldozatuk közvetlenül fizették ki a váltságdíjat a zsarolónak.


[+]

Nincs semmi meglepő abban, hogy ezek a kártevők is gyorsan fejlődnek. A Popcorn Time nevű zsarolóvírus például lehetőséget biztosít a pórul járt internetezőnek, hogy fizetés helyett fertőzze meg két ismerősét, cserébe számára ingyen feloldásra kerülnek az asztalon és a dokumentumok mappában tárolt fájlok. Az egyébként AES-256 titkosítással elérhetetlenné tett fájlokért 1 bitcoint, hozzávetőleg 230 ezer forintot kell fizetni az áldozatnak.

Természetesen a figyelmeztető szövegben a zsaroló részletesen leírja, hogyan lehet bitcoint vásárolni, azt hogyan és hova kell elküldeni a feloldókulcsért. A felhívásból az sem hiányzik, hogy nem érdemes szórakozni a vírussal, ugyanis négy hibás kódot követően gondolkodás nélkül elpusztítja az inkriminált dokumentumokat.


[+]

Azoknak, akik pénz híján, de a fájljaikért aggódva nem riadnak vissza mások megfertőzésétől, referálókóddal ellátott linket biztosít a szoftver. A linkre kattintva egy rejtett TOR szerveren keresztül töltődik le a kártevő, és amennyiben összejött a két sikeres fertőzés, "ingyen" jár a feloldókulcs.

Azt nem tudni, bónuszt kap-e az áldozat, ha kettőnél több embert sikerül megfertőznie, de jól látszik, hogy a piramisjáték sem áll messze a készítőktől, akik abban bíznak, hogy a módszerrel a jobban informált felhasználók majd a szerényebb képességűeket fertőzik tovább, ezzel biztosítva az anyagi megtérülést.

Azóta történt

Előzmények