A Yahoo-nak a Hulu is kéne

Alig telt el egy hét azóta, hogy a Yahoo bejelentette, hogy 1,1 milliárd dollárért felvásárolja a népszerű mikroblog-szolgáltatót, a Tumblrt, a vállalat hivatalos ajánlatot tett a népszerű online videotéka, a Hulu felvásárlására. Az ajánlat pontos összegéről egyelőre nincs információ, a pletykák 600-800 millió dollárról szólnak.

A Hulut tulajdonosai – a News Corp., a Comcast és a Disney – 2011-ben egyszer már piacra dobták, de akkor nem találtak olyan vevőt, aki hajlandó lett volna az általuk remélt 2 milliárd dollár körüli összeget kifizetni a cégért. Most újra próbálkoznak, és lehet, hogy ezúttal kevesebbel is beérnék, de erről egymásnak ellentmondó információk keringenek – egyes források szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi tulajdonosok elfogadnak egy egymilliárd dollár alatt ajánlatot, de nem kizárt, hogy megint megpróbálják majd ennek duplájára feltornászni a vételárat. A Hulura már több komoly vevőjelölt is akadt, az AllThingsD információi szerint a KKR, a Guggenheim Digital és a Silver Lake Partners befektetői csoportok, a Time Warner Cable, a Directv és a Chernin Group is tettek már ajánlatot.

A Hulu még mindig fiatal cégnek számít, tavalyi bevétele 700 millió dollár volt, legnagyobb konkurense a Netflix. A hírek szerint a licitálást a Chernin Group nyitotta 500 milliós ajánlatával, ami azért érdekes, mert Peter Chernin sokáig a News Corpnál dolgozott, és ottléte alatt nem támogatta a Hulu létrehozását.

Az érdeklődők és licitálók számát, valamint szándékaik komolyságát legnagyobb mértékben az fogja befolyásolni, hogy a jelenlegi tulajdonosok mennyi időre és mekkora tartalmat tudnak garantálni a következő évekre a vevőnek, ugyanis ez a lelke az egésznek. Ha nincs tartalom, maga a rendszer önmagában szinte semmit nem ér.

Marissa Mayer, a Yahoo Google-tól tavaly elhappolt fiatal vezérigazgatója elképesztő lendülettel vetette bele magát a renoméjából és piaci helyzetéből mára sokat veszített internetes óriás megreformálásának. Mayer ott próbál erősíteni, ahol a Yahoo-nak hiányosságai vannak konkurenseivel – Google, Facebook, Amazon – szemben, megpróbál fiatal, aktív közösséget behozni a Yahoo táborába, és a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a termékek, szolgáltatások fejlesztésére. Névtelenséget kérő Yahoo-s belső források szerint a Huluval kapcsolatos tárgyalásokat Ian Weingarten üzletfejlesztési alelnök viszi, Mayer a Tumblr integrációjával, illetve további két felvásárlás előkészítésével van elfoglalva.

Azóta történt

Előzmények