1,1 milliárdot fizethet a Yahoo a Tumblrért

Múlt héten már felröppent a pletyka arról, hogy a Yahoo felvásárolhatja a Tumblrt, a népszerű mikroblog-szolgáltatót. A Wall Street Journal tegnap belsős forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az igazgatótanács rábólintott az akvizícióra, és a Tumblr 1,1 milliárd dollárért kerülhet a Yahoo tulajdonába.

Hirdetés

A hat éve alapított Tumblren jelenleg 108 millió blog található, felhasználóinak számát az elmúlt évben 58 millióról 117 millióra növelte. A cégnek tavaly mindössze 13 millió dolláros bevétele volt – az alapító és elnök-vezérigazgató David Karp eddig elsősorban a felhasználók számának növelésére és nem a bevételre fókuszált – , alkalmazottainak száma 175. A hírek szerint a Yahoo egyelőre nem tervez komolyabb beavatkozást a Tumblr szervezetébe és működésébe, Karp marad a helyén és a cég a szokásos mederben folytathatja tevékenységét.

David Karp, a Tumblr 26 éves alapítója és elnök-vezérigazgatója
David Karp, a Tumblr 26 éves alapítója és elnök-vezérigazgatója

Az üzlet egyik legnagyobb érdekessége, hogy a részleteket már ismerő források szerint teljes egészében készpénzes tranzakció lesz. A technológiai szektorban megszokott, hogy az ekkora (sőt, már az ennél nagyságrendekkel kisebb) összegű felvásárlások során a vételár jelentős hányada részvény, és csak a kisebb részét fizetik készpénzben, például az Instagram egymilliárdos felvásárlásakor a Facebook csak 300 millió dollárt fizetett készpénzben. Az, hogy a Yahoo hajlandó a lényegében bevétel nélküli, ámde nagyon népszerű mikroblog-szolgáltatóért feláldozni szinte teljes, a cég legutóbbi pénzügyi jelentése szerint közel 1,2 millárd dolláros készpénztartalékát, annak a jele, hogy a vállalat nagyon szeretne egy trendi, sok felhasználóval rendelkező, de még mindig dinamikusan növekedő közösségi média oldalt a magáénak tudni.

Azóta történt

Előzmények