Hirdetés

Lányokat a technológiai pályákra!

A Vodafone Magyarország támogatásával harmadszor is sikeresen zajlott le a Skool Klub Miskolcon.

A Vodafone Magyarország a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektjével összefogva a lányokat arra ösztönzi, hogy nyissanak olyan szakmák irányába, amelyeket a köztudatban hagyományosan „fiúsnak” szoktak elkönyvelni.

Hirdetés

Az ingyenes technológiai foglalkozásokat biztosító program ezúttal Miskolcon került megrendezésre. A helyi Vodafone-irodában tartott Skool Klubon olyan, pályakezdés előtt álló 14-18 éves lányok nyerhettek betekintést a technológiai szakmák hátterébe, akik korábban még nem vettek részt a programon, illetve szeretnék elsajátítani a programozás titkait. A Skool célja, hogy minél több lánnyal megismertesse a digitális alkotás élményét, és népszerűvé tegye a technológiai szektort.

A 10 hétig tartó programsorozat alatt két oktató és egy szervező segített tájékozódni a résztvevőknek, sokan ugyanis információ hiánya miatt nincsenek tisztában az előttük álló munkaerő-piaci lehetőségekkel e területen, melyre kifejezetten jellemző az a tradicionális szerepfelfogás, miszerint a technológiai-műszaki szakmák inkább fiúknak valók.

„A Skool Klubok elindításával az volt a célunk, hogy minél közelebb vigyük a lányokhoz a tech világot – akár egészen a lakhelyükig” – mondta el Guzsaly Péter, a Skool képviselője. „Az, hogy Miskolcon harmadszor is sikeresen lezajlott a Skool Klub, azt bizonyítja, hogy a technológia mindenhol ugyanolyan izgalmas a lányok számára.”

A képzések a Scratch nevű programban folytak, amit elsősorban a programozással ismerkedő gyerekek számára fejlesztettek ki, de a Skool célja eddig sem a profin programozó kislányok kinevelése volt, hanem az inspiráció és a segítségnyújtás azoknak az érdeklődőknek, akik szeretnének egy kicsit jobban belelátni a technológia világába. A Scratch programban a lányok megtanulhatják az animáció, illetve játéktervezés és -készítés alapjait, fontos alapparancsokat ismernek meg, és megszerzik az alapvető programozáshoz szükséges tudástőkét is, ami hasznos lehet a karrierjük során.

A miskolci programban résztvevő 9 lány heti egyszer iskola után, késő délutánonként várta, hogy az oktató újabb ajtókat nyisson ki a számukra a digitális világ felé. A tanfolyam végén, december 19-én prezentálhatták, min dolgoztak a 10 hét alatt, az utolsó tanítási napra ugyanis a szervező és az oktatók meghívták a szülőket is, ahol a gyerekek azokat az önálló projektjeiket mutathatták be. A szervezők fontosnak tartják a versengés érzésének elkerülését, így egyik oktató sem osztályozta vagy állította sorba a kész munkákat. A lányok az utolsó órán oklevelet és ajándékot is kaptak.

Hirdetés

Előzmények