Rémálommá vált a Windows 7 upgrade

Meglehetősen kényelmetlen helyzetben találta magát több felhasználó a minap megjelent Windows 7 upgrade-je kapcsán: a Microsoft terméktámogatási fórumára érkezett bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a már meglévő Vista cseréje során, bizonyos esetekben az installálási procedúra vég nélküli újraindítási periódusokra degradálódott. A jelenség különösen kellemetlen: amikor a felhasználó megpróbálja telepíteni a Windows 7-et, a szoftver a folyamat kétharmadánál megáll, majd értesítést küld arról, hogy az upgrade sikertelen, a Vista visszaállításra kerül. Eddig talán nem is lenne baj, viszont csak most jön a java: a gép újraindul, majd ismét megjelenik a telepítő és az egész mizéria kezdődik elölről – az ördögi körből látszólag nincs kilépés. Volt, aki valamiféle csodában reménykedett, és egész éjjel hagyta futni a telepítőt, de reggelre sem történt változás – a ciklus valóban végtelennek tűnik.

Ráadásul a Vista helyreállítása sem végezhető el, mert – így az egyik fórumozó – a szoftver láthatólag leradírozta az előző rendszert a gépről. Ez azonban nem igaz, ugyanis a probléma a Microsoft támogatási oldalának bejegyzése szerint már júliusban is ismert volt. A dokumentum arra sajnos nem kínál magyarázatot, mégis miért nem megy végbe sikeresen a telepítés, viszont ismerteti az újraindításos jelenség okát és a megoldást is: a rendszerindítás beállításait tartalmazó Boot Configuration Database egyik bejegyzése nem módosul, minek következtében a Vista nem az alapértelmezett operációs rendszerként jelenik meg, így felhasználói beavatkozás nélkül nem is töltődik be, de egy apró trükkel megoldható a probléma.

A fórumozókhoz kisvártatva csatlakoztak a Microsoft mérnökei is, akik mindféle információkat kértek a pórul járt ügyfelektől, többek között kíváncsiak voltak a Vista típusára és a telepített víruskereső programokra. Múlt vasárnap bizonyos Keith, egy terméktámogatási mérnök azt írta, hogy néhány felhasználó problémája valószínűleg kapcsolatban áll az optikai meghajtó sebességével, jobban mondva a telepítőlemez létrehozása során kiválasztott írási sebességgel. A Windows 7-et letöltés útján megvásároló ügyfeleknek a cég munkatársa azt ajánlotta, a képfájlt a lehető legalacsonyabb írási sebességgel égessék fel a korongra, így elkerülhető a telepítőlemez sérülése. A Microsoft és a Digital River (a vállalat, mely az egyetemi hallgatóknak 29,99 amerikai dolláros áron kínálja az operációs rendszert) vizsgálja a bejelentéseket, az efféle elszigetelt esetek gyakran összefüggésbe hozhatóak a felhasználó internetszolgáltatójával vagy korábban telepített szoftverekkel – közölték.

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a Windows 7

    A mai naptól Magyarországon is megvásárolható az új operációs rendszer, mely öt változatban kerül forgalomba. A közönségpremier október 31-én lesz.

  • Sorban állás a Windows 7-ért a Mammutban

    Meglepően sokan mentek el a Windows 7 budapesti premierjére, és még akkor is népes tábor maradt, ha leszámítjuk azokat, akiket csak a nyeremények vonzottak.

  • A Windows 7 bűne

    Az új operációs rendszer premierjének apropóján indított kampányt a zárt szoftverek ellen az Free Software Foundation. Most jön a második hullám.