A Windows 7 bűne

Windows 7 SinsAugusztus végén indította el „Windows 7 Sins” nevű kampányát a szabad szoftverek népszerűsítését zászlajára tűző Free Software Foundation (FSF). Az akció apropóját a Windows 7 közelgő megjelenése adja, célkeresztjében azonban nem elsősorban az új operációs rendszer, hanem általában a Windowsok és a zárt forráskódú szoftverek állnak. (A kampány angolul is kétértelmű nevét ezért fordítottuk „A Windows 7 bűne” formában a szó szerinti „A Windows 7 bűnei” alak helyett.)

A Richard Stallman által gründolt szervezet első lépésként olyan levelet küldött az 500 legnagyobb árbevételű amerikai nagyvállalat, a Fortune 500-as listán szereplő cégek vezetőinek – pontosabban 499-nek, mert a Microsoftot kihagyták –, amely a zárt forráskódú Windows veszélyeire és csapdáira (a függőségi viszony kialakulására, a biztonsági, adatvédelmi kockázatokra) hívta fel a figyelmet, és egyben azt sulykolta, hogy a Windows 7 megjelenése kiváló alkalom a Microsoft-függőség felszámolására.

Most pedig azt jelentette be a szervezet, hogy a kampány második hullámában egy hasonló tartalmú levéllel 500 – ezúttal nem csak amerikai – civilszervezet vezetőit keresik meg. „Azt reméljük, hogy rá tudjuk ébreszteni ezeket a döntéshozókat arra, hogy azzal, ha áttérnek a szabad szoftverek használatára, pozitív hatással lesznek a társadalomra. Remélem, hogy e csoportok nyilvánosan elkötelezik magukat a szabadság mellett, és csatlakoznak azoknak a szervezeteknek az egyre bővülő sorához, melyek megértették, hogy nem egyeztethető össze a szabadság és fejlődés alapvető értékeivel az, ha zárt forrású kereskedelmi szoftverekre áldozunk pénzt és időt” – magyarázta a magasztos célokat Matt Lee, az FSF kampánymenedzsere.

Az FSF kampányanyaga szerint a Windows, illetve a Microsoft hét bűne a következő:

  1. Megmételyezi az oktatást
    Mivel a Microsoft a lobbistáin és a marketinggépezetén keresztül rengeteg pénzt öl az oktatási minisztériumok megvesztegetésére, emiatt csak a szoftvercég termékeinek használatát oktatják az iskolákban.
  2. Megsérti a magánszférát
    A vállalat olyan technológiákat használ (például a Windows Genuine Advantage program keretében), melyek a felhasználó beleegyezése nélkül vizsgálják át a számítógép merevlemezének tartalmát.
  3. Monopolista
    A világon forgalmazott számítógépek szinte mindegyike előtelepített Windowszal kerül forgalomba, és nincs is lehetőség Windows nélküli gépek vásárlására.
  4. Függőségi viszonyra kényszerít
    A Microsoft a terméktámogatás megszüntetésével rendszeresen arra kényszeríti a felhasználókat, hogy megvásárolják az újabb Windowsokat vagy Office-okat, melyek futtatásához többnyire új, erősebb számítógép is kell.
  5. Ellehetetleníti a szabványokat
    A Microsoft megpróbálta megakadályozni a nyílt OpenDocument formátum (ODF) szabványosítását, mert az fenyegeti a cég befolyását a felhasználók felett.
  6. Erőlteti a digitális jogkezelő megoldásokat (DRM)
    A Windows Media Player segítségével a szoftvercég összejátszik a médiavállalatokkal azért, hogy korlátok közé szorítsák a médiafájlok másolását és lejátszását.
  7. Biztonsági fenyegetést jelent
    A Windowsban számos biztonsági hiba található, és mivel a forráskód titkos, a felhasználók kénytelenek a Microsofttól várni azok javítását.

Az FSF egyébként szeretne minél több céghez és szervezethez szólni, ezért arra kéri a híveit, jelezzék, ha a környezetükben ismernek informatikai döntéshozókat. Mint írják: 25 amerikai dollár adományért cserébe elküldenek további 50 üzenetet, 100 dollárért pedig 200 levelet továbbítanak az illetékeseknek.

Azóta történt

  • Rekordot dönt a Microsoft

    Annyi patchet egyszerre még sosem adott ki a vállalat, mint holnap fog. Minden Windowshoz jön javítás.

  • Szabad Szoftver Konferencia 2009

    Fél tíztől várhatóan 17 óráig élőben közvetítjük a BME Informatikai Épületéből a nagyelőadóban elhangzó előadásokat. Csak néhány a témák közül: linuxos cloud, Android, Ubuntu.

Előzmények