Szabad szoftverre épül a Windows 7 letöltőprogramja?

A Microsoft átmenetileg eltávolította internetes boltjából a „Windows 7 USB/DVD Download Tool” nevű eszközt, miután felmerült a gyanú, hogy az megsérti GNU General Public License v2-es licencet. A szoftvervállalat vizsgálja az esetet.

Hirdetés

Az online Microsoft Store-ban az új operációs rendszer nemcsak fizikai adathordozón vásárolható meg, hanem letölthető állományként is. A Windows 7 ISO-képfájlja a most gyanúba keveredett eszközzel tölthető le és írható ki bootolható formában pendrive-ra vagy DVD-lemezre, azaz a segédprogram a telepítőmédia elkészítésére szolgál.

Windows 7 USB/DVD Tool

Egy szakbloggernek szúrt szemet, hogy az egyszerű funkciókat kínáló alkalmazás túl nagy méretű. A kódjába szúrópróbaszerűen belepillantva aztán azt találta, hogy annak egy része „nyilvánvalóan” egy GPL v2-es licenceléssel terjesztett hasonló eszközből, a nyílt forráskódú ImageMasterből lett átemelve. Ez utóbbi egyébként egy Microsoft-kezdeményezésre létrejött, nyílt forrású projekteknek helyet adó weboldalról, a CodePlexről tölthető le.

A problémát nem a programkód felhasználása jelenti, hanem az, hogy a GPL-licenc szerint ilyen esetben a származékprogram (azaz a Microsoft-eszköz) forráskódját is szabadon hozzáférhetővé kellene tenni ugyanilyen licenc alatt. A redmondi szoftvercég az üggyel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy jelenleg elemzik az eszközt, és amíg a vizsgálat le nem zárul, eltávolították az internetes boltból. „Az ügyfeleinktől elnézést kérünk a kellemetlenségért” – mondta a szóvivő.

A GPL-licenc feltételeinek megsértése egyébként mindennapos gyakorlat, mivel a gyártók a feszített ütemtervű termékfejlesztés során nem mindig szánnak időt a felhasznált szoftverek licenceinek nyilvántartására. Egy tavaly készült vizsgálat kimutatta, hogy számos eszközben – többek között az Apple iPhone-jában, a Cisco Linksys termékeiben vagy a HP projektoraiban – használnak fel a forráskód közreadása nélkül GPL-licenccel terjesztett, nyílt forrású programokat.

Azóta történt

Előzmények

  • Tízből 7 vírust simán benyel a Windows 7

    Vírusszkennerek nélkül Redmond új operációs rendszere sem nevezhető biztonságosnak – derült ki a Sophos tesztjéből. A továbbfejlesztett UAC nem elég hatékony kapus.

  • A Windows 7 meghódította Kelet-Európát

    Egy webes statisztika szerint ebben a régióban a legnagyobb az új rendszer részesedése. Az adatokat gyűjtő piackutató azt sugallja: a kalózkodás miatt.

  • Megjelent a Windows 7

    A mai naptól Magyarországon is megvásárolható az új operációs rendszer, mely öt változatban kerül forgalomba. A közönségpremier október 31-én lesz.