Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
szerintem Stallman csak fél a ninjáktól
...for a GNU dawn![ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Morden24
nagyúr
Amúgy az Apple DRM-free hozzáállása is standard üzleti érdek.
(#49) dabadab: Az én nézetemben csak azt igazolja, hogy egy cég mindent megtesz a saját mutatóinak javítása érdekében (amennyiben nem érett meg a csődeljárásra). Az Apple érdeke iTunes Music Store-tulajként az volt, hogy a növekedés érdekében ilyen legyen a hozzáállása és ilyen legyen a piac elé tárt véleménye. Az MS-nek meg az az érdeke, hogy a világ PC-inek 93%-án futó Windows a lehető legszélesebb körben elégítse ki a felhasználói igényeket.
Értem én, hogy a piac jövője szempontjából az Apple "hozzáállása" helyesebb, de ameddig ez utóbbi egy aktív cselekvés, addig az MS oldaláról csak passzív részvállalás.[ Szerkesztve ]
Sectumsempra - For Enemies
-
bozont
veterán
Némely pontokban tényleg van valami, de némelyik meg elég nagy baromság.
pl
2. Szerintem ilyen nincs, legalább is még semmi bizonyítékot nem láttam hogy tényleg így lenne, ha meg lenne rá sztem még azok is hallottak volna az ebből kerekedő balhéról akiket egyáltalán nem érint a téma.4. Ezzel sem igazán értek egyet, a végtelenségig csak nem támogathatja az adott szoftvert. Ha meg van egy újabb, jobb, kiforrottabb verzió akkor meg nem is látom értelmét. Annyi időt azért mindig szántak rá, amennyi elég az újabb verzió elterjedésére.
7. Mintha a többi szoftver (akár nyílt akár nem) tökéletesen biztonságos, hibamentes lenne. Érdekes módon az elmúlt 1x évben nekem nem volt semmi problémám biztonság terén a windows-zal, lehet bennem van a hiba.
Na meg az előbbi pont szövege: "A Windowsban számos biztonsági hiba található, és mivel a forráskód titkos, a felhasználók kénytelenek a Microsofttól várni azok javítását."
Na mer amúgy a nyílt forrású rendszereknél mindenki saját maga végzi el a javítást mi? Mer az csak úgy megy ám manapság csípőből bárkinek.[ Szerkesztve ]
-
Morden24
nagyúr
Vannak DRM-es tartalmak? Működnek ilyennel operáló szolgáltatók? Igen.
Nem azt állítom, hogy ez egy jó dolog, hanem azt, hogy ez az a rész, ahol még az MS-nek is pofa befog, alkalmazkodás van.Nem mellesleg szó nincsen olyanról, hogy csak DRM-védett tartalmat játszhatsz le a Windows-odon.
(#46) dabadab: Igaz
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Nezd, en peldaul a - programozok nagy tobbsegehez hasonloan - in-house fejleszteseket csinalok. A tipikus felallas az volt, hogy jott pl. vmelyik autogyar, hogy nekik kell X feature es ezert adnak Y millio eurot. Megcsinaltuk, odaadtok, kifizettek, mindenki happy volt. Az, hogy most a kod nyilt vagy zart, ezen tul sokat nem valtoztat, ugyanis a program egyetlen vevonek keszult. Amig nem irtuk meg, addig nem tudta letolteni se, mert nem volt mit.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Morden24
nagyúr
Kár rajta végigmenni. Az összes pontban van valami igazságmorzsa, igen. Csak úgy el van ferdítve, ahogyan az ő ízlésük szerint annak lennie kell.
1. Egy cég el akar adni. Ha ez őket meglepetésként éri, akkor baj van. Ha már annyira akarják, fikázzák a vásárlót. Még mindig nincsen gunboat diplomacy.
2. Az nem a magánszféra megsértése, hogy ellenőrzi a validitását önmagának.
3. nincs is lehetőség Windows nélküli gépek vásárlására Ja, én meg egy 8 éves szűz kislány vagyok.
4-5. Aláírható.
6. Persze, összejátszik a kiadókkal. A helyzet az, hogy lehet az FSF nem tud róla, de van egy olyan, hogy piaci igény. Ha ezt nem elégíti ki az MS, akkor ott baj lesz. Márpedig ha a usernek nem megy a zenéje, akkor az bizony gond lesz. Ez egy cég, nem egy szoptatódajka. Nem a világ jobbítása a céljuk, hanem az ügyfél kiszolgálása, és rajta keresztül bevétel termelése.
7. Hozzáállás kérdése. Egy nyílt szoftvernél sincsen garantálva az azonnali foltozás.
Egyébként nem annyira azzal van a bajom, hogy mit mondanak, hanem azzal, ahogyan teszik. Lehet, hogy egyedül maradok vele, de ez a vérző szívű bon amizó elnyomott forradalmár hozzáállás részemről bél kihányása kategória, mégpedig azért, mert az egyetlen dolog, amit akarnak, az a saját irányvonaluk terjesztése. Ez megint az Opera/Firefox fiaskó: szarnak ők is mindenre, természetesen a részesedésük kivételével.
[ Szerkesztve ]
-
moonman
titán
penzert hazugsagokkal teleszemetelni masok postafiokjat nem bun?
-
anulu
félisten
"Egyebkent meg a szabad szoftver tovabbra sem azt jelenti, hogy ingyenes."
akkor mondd el pls, hogy mit is jelent az, h "szabad szoftver". tudtommal a GPL licensz resze, hogy a forraskod is nyilvanos, es ha barmit valtoztatsz, akkor forrassal egyutt kell publikalnod.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
anulu
félisten
"Nemhogy egy kicsit a jövőbe tekintenének és kihasználnák a linux kernel crossplatform-ságát és portolnák még kenyérpirítókra is."
ahhoz nem az kene, hogy kovel be akarjanak torni egy ablakot, hanem a sajat dolgukkal foglalkozni. felnek, hogy tul jo lett a Se7en, ennyi.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
anulu
félisten
ha nyilt a forraskod, lib-ekkel, .c, .h, .xyz fileokkal egyutt KELL publikalni, hogy mindenki megnezhesse, es belenyulhasson, akkor mi akadalyozza meg az embert abban, hogy maganak leforditsa?
-
anulu
félisten
kb sirok a rohogestol
-
dabadab
titán
válasz torreadorz #23 üzenetére
"ne legyenek zárt forrású (fizetős!) kereskedelmi programok"
Azt vegyuk eszre elso korben, hogy ezek a programozoi munkaknak csak egy nagyon kis reszet jelentik. Ez egy olyan szegmens, amiert onmagaban nem lenne tul nagy kar.
Egyebkent meg a szabad szoftver tovabbra sem azt jelenti, hogy ingyenes.DRM is theft
-
Penge_4
veterán
-
oO7
őstag
nemértem... hülye ez...
minek harcolnak még mindig a windows ellen ?! Még ha valami lehetetlen csoda folytán tudnának is jobb oprendszert írni (mind felhasználói mind fejlesztői szemszögből), akkoris Windows van gyakrolatilag mindenhol és nem tudna elterjedni az a bizonyos megoldás.Nemhogy egy kicsit a jövőbe tekintenének és kihasználnák a linux kernel crossplatform-ságát és portolnák még kenyérpirítókra is.
ehelyett vergődnek a desktop piacon az elavult felhasználófelületükkel és az MS meg szépen elkezdi gáyrtani a kis célhardvereit amik szépen lassan lefedik az élet minden részét és akkor már oda sem fog tudni beférkőzni a linux
[ Szerkesztve ]
-
Azt hittem, ennél azért komolyabb vagy...
Ha végignézed egyesével a pontokat és kicsit eltűnődsz azon, mi az alapjuk, elismerheted, hogy van bennük valami, de a kedvedért végigmegyek mindegyiken.
1. Ehhez nem kell nagyon messzire menni, kicsi, ámde gazdag hazánk tipikus példa az oktatás befolyásolására.
2. Talán a legvitathatóbb pont, de azért engedély nélkül semmilyen szoftver ne küldjön semmiféle információt haza.
3. Ezen nincs nagyon mit vitatni.
4-5. Ezek egymással nagyon rokon viszonyban lévő megállapítások, nem egyszer és nem kétszer láttunk kísérletet arra, hogy a Microsoft elferdítsen szabványokat, csak hogy bezárja a vásárlóit az ő környezetébe és kiterjessze a desktop OS-ek piacán meglévő monopolhelyzetét más területekre is.
6. Ezen sincs mit vitatni, ámbátor egy OS azért ne akadályozzon már abban, hogy azt csináljam az általam vásárolt médiatartalommal, amit akarok (pl. backup copy CD-ről, DVD-ről, vagy mondjuk mp3 készítése és másolása hordozható eszközre).
7. Ezen meg végképp nincs mit beszélni.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Morden24
nagyúr
Végülis egyáltalán nem írnak hülyeségeket/hülyén. Már amennyiben a megcélzott olvasóközönség az a fajta, akinek a kedvenc hírportálja kizárólag április elsején frissít tartalmat.
Amúgy valami civilizált kinézetű honlapra már nem tellett, vagy elvitte az időt a bűnökön való agyalás?
A spamelés sem rossz. Jó ez. Népszerűek lesznek.Mozilla, Opera, FSF... mindenkinek elfogy a töltény egyszer, marad az ellenség démonizálása.
[ Szerkesztve ]
-
sese1
csendes tag
válasz torreadorz #17 üzenetére
"A gonolat szabadsága". Ugye a szoftverek nem le voltak írva hanem kiötlötték őket. A későbbiekben bújtatták különböző liszenszek mögé. Valamelyiket bezárták.
Nincs a zárt kóddal semmi probléma, amíg a jobbítás van mögötte. Vagy közvetlenül vagy közvetetten. De elértünk már egy szintre amikor is már nem annak kéne az újítás tárgyának lenni hogy milyen új küllemet kapnak a programok, hanem hogy ennyi év után használhatóbbak és tömegtermelésük által olcsóbbak legyenek.
Sajnos túl nagy lobbi tevékenységet mutat az MS jelenlegi helyzetéből adódóan, aminek sikerességét nem vitatom. De éppen ezért egyre drágább a látványváltoztatás. Már nem csak azok fizetik meg aki megveszi a terméket. Hanem például Magyarországon, minden adófizető. Abból fizetik ki a méregdrága liszenszeket a hivataloknak, a tudóspalántáknak .... És mennyit használnak belőle? Nem sokat. Annyit amennyit más szabad szoftverek tudnak.(kivétel az a tipp:0,5%-ék). Nos ezért drága, mert arra tukmálja rá az MS a termékét akik nem a saját pénzükből veszik meg. Én is mondanám minden nap valakinek hogy hozzon 5 kg húst csak ne nekem kelljen fizetni. Igaz hogy utána a többségét kukába dobnám de nem az én pénzemből lenne. Ha sajátból kéne finanszírozni beérném én 20dkg-al is.Kérdés: te szeretnéd hogy a PageUp/PageDown billentyűd ne működjön az Pdf fájlok megtekintésénél? Vagy programozás közben a kódok lapozásánál, sőt sorolhatnám amikor is ezt a billentyű kombinációt használjuk nap mint nap. Kifejezetten az MS termékeiben működjön? Mert hogy a bevételeiből nem fejlesztéseket végez, hanem korlátozó szabadalmakat jegyeztet be.
Mégegyszer: korlátoz, ahol és amiben tud.
[ Módosította: Thrawn ]
-
Vladi
nagyúr
dejavu e mán vót hír
il sole non sorge più ad Est!
-
torreadorz
csendes tag
Ehh... lehet hogy rosszul fogalmaztam. Ha jól értem Stallman azt szeretné ha nem lenne zárt kódú fizetős kereskedelmi termék csak szabad szoftver (ami majdnem az ingyenes szinonimája a legtöbb termék esetében, mert mint irtam, a supportból nem nagyon lehet megélni csak bonyolult összetettebb termék esetén).
Na szerintem ez a modell nem müködik. Nem az hogy ne legyenek szabad szoftverek, hanem hogy ne legyenek zárt forrású (fizetős!) kereskedelmi programok. Merthogy akármerről is járod végig a témát, mindig azt kapod, hogy a szabad szoftverek iróinak fizetést adnak azt a pénzt valakinek elő kell teremteni tehát valamit el kell adni és ha nem a terméket akkor bizony nagyon szükősek a választási lehetőségeid (nagyjából a supportban és a reklámban ki is merül)
A példáid meg amúgy nem sok mindenre jók, a windows 16 éves, a dos 28 a unix meg ~40 és mindegyik fizetős, a windows desktop gépeken 95%-ban van elterjedve a linux meg kb. 1-2% akkor most kihozhatnám a számokból hogy melyik az életképesebb alternativa.
Véleményem szerint egyébként a helyes út az lenne, ha a szabad szoftver és a zárt kódú szoftverek egymás mellet léteznének egymást kiegészítve, mivel egyébként kb. ez a vita olyan mint a régi gyerekmesében mikor összeveszik a gyomor meg a máj hogy melyikük is a fontosabb...
-
Male
nagyúr
"pontosabban 499-nek, mert a Microsoftot kihagyták"
Hülyék... pedig ez még poén is lett volna...
-
Noddy
senior tag
Szerintem még mindig van egy kis képzavar a szabad és az ingyenes között. De nem baj.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
hemaka
nagyúr
Csak a szokásos bugyutaság már megint...
crazy mudi dog ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
dabadab
titán
"Egyébként magyarázza meg nekem valaki, hogy a szabad szoftver mitől lenne hosszú távon életképes alternativa?"
Attol, hogy az. A Linux 18 eves, a GCC 22, Perl szinten 22, az Apache 13, MySQL szinten, hogy csak par random peldat hozzak.
Egyebkent a szoftverfejlesztok elsopro tobbsege in-house fejleszteseken dolgozik, ahol tok mindegy, hogy zart-e vagy nyilt a forras (ill. ha nyilt, akkor hatekonyabb a fejlesztes, az meg mindenkinek jo), mert ugyis annak az egy cegnek a konkret igenyeihez csinaljak a cuccot.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
torreadorz
csendes tag
Egyébként magyarázza meg nekem valaki, hogy a szabad szoftver mitől lenne hosszú távon életképes alternativa?
Merthogy alapvetően én jelenleg a következőt látom:
azok a cégek akik szabad szoftvert gyártanak vagy
-korábban fizetőset gyártottak/pénzért irtak szoftvert és már annyira megszedték magukat hogy most már ebből fenn tudják tartani az ingyenes szoftvereiket (pl. mozilla)
-más iparágakból fedezik a szoftverirás költségeit (pl IBM)
-reklámokból élnek meg (pl. google)
-fizetős programot gyártanak de mellé kiadnak egy ingyenes/szabad de butitott verziót is
-ingyenes termék supportjából próbál megélni
vagy
magánszemélyként egy fizetős szoftvert gyártó cégnél dolgozik jó pénzért és egyébként hobbyból ir szabad szoftvertNa most ebből számomra mind az következik, hogy zárt kódú programok nélkül nincs szabad szoftver, nagyjából néhány szerencsés kivételtől eltekintve (pl a google aki a reklámokból él meg) az összes programozónak felkopna az álla ha a termékét ingyen kéne adnia és az összes fejlesztő cég is csődbe menne ha ingyen adná a termékét...
És ezen még a support sem segit sokat, mert az is csak a nagyobb, összetettebb termék esetén jövedelmező (melyik cég az aki pl. a firefox supportjából meg tudna élni 0 egyéb jövedelem mellet?)Szóval véleményem szerint aki azt mondja hogy a zárt(fizetős) kód rossz és az ingyenes szabad szoftver jó és hogy meg kéne szüntetni a fizetős programokat, az vagy hülye vagy nem ebből él. (persze lehet hogy nincs igazam)
-
Nem kevés hülyeséget hordtál össze...
Az FSF nem azt fájlalja, hogy OS nélkül nem lehet kapni gépet, hanem azt, hogy szinte kizárólag Windows-szal... ergo a többi hozzáfűznivalód értelmét veszti.
MSO helyett a gyerekeknek bőven jó az OpenOffice.org, ergo felesleges pénzt kiszórni az ablakon MSO-ra. Hogy mégis ezt oktatják az iskolákban, nyilván a "lobbi" az oka.
A mai Linuxokról meg azért írsz hülyeségeket, mert nem ismered... csak akkor nem értem, miért nyilvánítasz róluk véleményt. Javaslom, próbálj ki egyet.
https://www.coreinfinity.tech
-
Lenry
félisten
A Microsoft a terméktámogatás megszüntetésével rendszeresen arra kényszeríti a felhasználókat, hogy megvásárolják az újabb Windowsokat vagy Office-okat, melyek futtatásához többnyire új, erősebb számítógép is kell.
ja.. .végülis az XP-t is csak laza 14 évig támogatják...
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
pzstm
titán
nem tudtam mi hiányzik még a mai napomból a "lassú boot idő"-s cikk után
No comment az egész.....
iPhone 15 Pro Max 256GB Black |Macbook Air M1|Xbox Series X|Írhatsz nyugodtan, de x64 alatt nem barátkozom :)| I'm not special...I'm just limited edition!
-
fledgling42
csendes tag
szánalmas...
-
bozont
veterán
Ez má megint itt van?!
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy ezzel a lejárató kampánnyal csak magukat járatják le (az én szememben biztos ), szánalmasnak tartom (bárki részéről).
Inkább a fejlesztőket ösztönöznék arra, hogy ne csak windowsra koncentráljanak. Ha pl a legtöbb játék futna rendesen linuxon is, én tuti már azt használnék, de így nincs más választásom csak a win (amivel nincs semmi bajom, csak ugye fizetni kell érte). -
Sennalacy
aktív tag
Az elején a fordításos boncolgatás nálunk csak akkor állta volna meg a helyét, ha "fő"-bűnről beszélünk, mert itthon így terjedt el a köztudatban, és akkor már érthető az áthallás és ötletesség a külföldi címben is. Így hogy bűnök vagy bűn nem mond semmit, mindegy melyiket használják.
[ Szerkesztve ]
Pssszt, csendet kérek BIOS-t frissítek!
-
Apollyon
Korrektor
Már ott bebukják a dolgot hogy a Windows így megy úgy. És? Nem kell Windowst venni. Akinek nem jut AUDI R8, az vegyen Opelt, ennyi. Ahhoz olcsóbbak a szervízköltségek, kevesebbet eszik, és azt is lehet lassanként fejlesztgetni.
Mért kéne mindenáron "luxuskategóriával" járni?!Ha nem azért mert ostobák, akkor azért van ez az egész hogy pénzt csináljanak (mert ez az egész egy baromság és értelmetlen hivatkozás) és ők is ugyanolyan gusztustalanok mint ahogy ők másokat beállítanak.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
ZCoyote
őstag
Lyállyy, itt is mi lesz perceken belül
Romani ite domum.
-
Gregorius
őstag
Kíváncsi vagyok, hogy ha a továbbiakban is ilyen "szerencsés" lépéseket tesz az FSF, mikor fogják tömegesen faképnél hagyni a védencei. Ez már inkább égő, mint szánalmas.
[ Szerkesztve ]
-
Isee
senior tag
De amúgy nem értem ezeket az FSF-eseket, szerintem nekik a legjobban az fáj, hogy a Microsoftnak több pénze van, mint nekik, meg hogy kevesebből tudnak csinálni többet. Az is baromság hogy nem lehet kapni olyan ÚJ számítógépet, amin nincsen oprendszer, mert annyi hogy elmész és veszel alkatrészenként egy gépet.
Mellesleg rengeteg noti van, amit szintén oprendszer nélkül lehet megvásárolni Vista támogatottsággal, de hát ha vistára van kialakítva a noti, akkor a win7 röhögve elfut rajta.
Ezenfelül mondjon nekem egy FSF egy olyan ingyenes programot, ami jobb mint a 2007-es Office, bővebb és könnyebben kezelhető. Talán ezért is tanulják a gyerekek azt a suliban.
A másik, szerintem a világon az átlag user-ek 90%-a windows-t használ, talán azért, mert könnyebben kiigazodik rajta, mint egy linuxon, vagy bármilyen más ingyenes rendszeren, sokkal egyszerűbben kezelhető...stb, stb. (Ismétlem, egy átlag felhasználó, nem egy informatikus vagy egy rendszergazda.)
Szóval az a 7 pont, amit állít az FSF, sok helyen átgondolatlan szerintem.De a lényeg: csinálhat bármit az FSF, vagy bármelyik más hasonló szervezet vagy alapítvány, tökmindegy, akkor sem fog változni semmi. Aki eddig Windows-t használt az ezután is azt fog, amíg nem jön valami egyszerűbb és formabontóbb.
Az, hogy meg a különböző fejlesztéseknek az ára a magasabb gépigény, az meg a korral jár, valamerre fejlődni kell, nem megállni egy adott szinten.
"...But, before your President decides, please ask him this: What if we leave... and you're wrong?" (Optimus Prime ~ TF2)
-
törölt tag
Akkor talán ne is beszéljünk az FSF-nek arról a bűnéről, amit a jóízlés ellen sikerült elkövetniük a windows7sins.org lap megalkotásával...
-
Erasmus
őstag
nekem is ez az érzésem. annyi baromságot szedtek itt össze pontokba, hogy még aki szimpatizál a mozgalommal, az is azt mondja: ilyen pártos, szűk látókörű bandát nem fogok támogatni. mert ha még az egyes pontoknak van is alapja, a magyarázat, illetve egészen pontosan a mögöttük húzódó elképesztően egyoldalú, paranoid világkép, gáz.
persze nyilván így működik: harcolni harsányan lehet csak.
[ Szerkesztve ]
-
Szabesz
őstag
"25 amerikai dollár adományért cserébe elküldenek további 50 üzenetet, 100 dollárért pedig 200 levelet továbbítanak az illetékeseknek."
WTF? Nyílvános Spamelés?
¯\_(ツ)_/¯
-
sztikac
őstag
Az utóbbi időben Stallman nagyon igyekszik, hogy lejárassa az egész szabad-szoftver mozgalmat
-
Polllen
nagyúr
A 7-s nem bűn, hanem következmény...a mac-n is hasonló a helyzet, ott ők nem hibásak?
Vagy a linux disztrók esetében, én mint laikus rá vagyok szorulva a hozzáértők segítségére...ők is mind hibásak...
Kár, hogy hülyeségeket is beszélnek...
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam