Mégsem indul gyorsan a Windows 7?

Windows 7 logóA Microsoft határozott célkitűzése volt a Windows 7 fejlesztése során a rendszer betöltéséhez (boot) szükséges idő csökkentése. Egy kisebb – a Windowsok finomhangolására, teljesítményének optimalizálására használható alkalmazásokat fejlesztő – szoftvercég mérései szerint azonban ez nem sikerült: az új operációs rendszer valójában lassabban áll fel, mint az elődje.

Lassú, és idővel még lassabb lesz

A Iolo Technologies szeptemberben kezdett bele abba a vizsgálatba, amely a Windows 7 teljesítményét hasonlítja össze a korábbi Windowsokéval, tekintetbe véve azt is, hogy a bootidő és a válaszidő miként változik idővel, ahogy a telepített alkalmazások miatt egyre lomhábbá válik a rendszer. Az eredményekről beszámoló tanulmányt ugyan még nem hozták nyilvánosságra, néhány részeredményt azonban igen. Amint a CNET News.com ezeket ismertető írásából kiderül, a Iolo Labs mérései szerint egy tipikusnak mondható konfiguráción a Windows 7 frissen telepített példánya 1 perc 34 másodperc alatt indul el, lassabban, mint a Vista, melynek 1 perc 6 másodperc elég a bootfolyamat befejezéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a cég nem azt az időt mérte, mely az asztal megjelenéséig telik el (ez a Windows 7 esetében 40 másodperc), hanem akkor állította meg a stoppert, amikor a rendszer használhatóvá vált, „nem dolgozott tovább, a processzor terhelése már nem volt magas.”

Hirdetés

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a bootidő a használati idővel arányosan egyre hosszabb lesz: egy három hónapos Windows 7 esetében az indulás már 2 perc 34 másodpercig tart. A jó hír az, hogy ez jobb eredmény, mint amit a Vista tud felmutatni, mely idővel még jobban lelassul.

A Iolo jövő hétfőre ígéri a tanulmány és abban az eredmények, illetve a mérés módszertani részleteinek publikálását. A cég egy korábbi vizsgálata (mely a Windows XP teljesítményének időbeli változását mérte) azt találta, hogy két év használat után a bootidő 267 százalékkal nő, a rendszer indulásakor betöltődő szükségtelen folyamatok száma 0-ról 12-re emelkedik, ami 89 százalékkal növeli a processzorterhelést a folyamat közben. A kutatásból az is kiderült, hogy egy ilyen idős rendszeren a szabad fizikai memória mennyisége 59 százalékkal csökken, az üresjárati CPU-használat 0,9-ről 7,5 százalékra nő, a regisztrációs adatbázisban lévő hibák száma pedig 0-ról 340-re emelkedik.

A gyártók felturbózzák

A Lenovo nemrég jelentette be, hogy a driverek finomhangolásával, a folyamatok indulásának optimalizálásával látványosan felgyorsította a Windows 7 betöltődéséhez, illetve leállásához szükséges időt. Az IBM személyi számítógépeket gyártó üzletágát négy évvel ezelőtt megvásárló kínai PC-gyártónál külön team dolgozott a feladaton, az ő „hihetetlen munkájuknak” az eredménye a rekordgyanús sebesség, amely a „Windows 7 Lenovo Enhanced Experience" logót viselő termékekre lesz jellemző.

A cég közlemény szerint a vállalati felhasználásra szánt ThinkPad noteszgépeken és ThinkCenter desktopokon 56 százalékkal gyorsabban áll fel a Windows 7, mint az XP vagy a Vista. A fogyasztói szegmenst megcélzó IdeaPad és IdeaCentre termékvonal „Enhanced Experience” logóval ellátott konfigurációin pedig a boot 33, míg a kikapcsolás 50 százalékkal gyorsabb, mint a teljesen azonos specifikációjú, de nem tuningolt gépeken. Hasonló Windows-tuning más PC-gyártóktól is várható.

Azóta történt

  • A Windows 7 bűne

    Az új operációs rendszer premierjének apropóján indított kampányt a zárt szoftverek ellen az Free Software Foundation. Most jön a második hullám.

  • Kínában már kapható a Windows 7

    A kalózpéldányokat a piacokon árulják, körülbelül 520 forintnak megfelelő áron. Csak lassan csökken az illegális szoftverek aránya.

  • Sorban állás a Windows 7-ért a Mammutban

    Meglepően sokan mentek el a Windows 7 budapesti premierjére, és még akkor is népes tábor maradt, ha leszámítjuk azokat, akiket csak a nyeremények vonzottak.

Előzmények