Megjelent a Windows 7

Windows 7 boxshotA Microsoft ma hivatalosan is bejelentette, hogy világszerte megkezdte új operációs rendszerének kereskedelmi forgalmazását. A New Yorkban rendezett amerikai show-n Steve Ballmer, a cég vezérigazgatója foglalta össze a Windows 7 legfontosabb újdonságait, majd beszélt az új alapszoftver várható piaci fogadtatásáról. (A termék szolgáltatásait a béta-verzió alapján részletesen bemutató korábbi írásunk ide kattintva érhető el.)

Ballmer beszédében külön köszönetet mondott azoknak az önkénteseknek, akik az előzetes verziók kipróbálása során szerzett tapasztalataik visszaküldésével segítették a fejlesztők munkáját – világszerte 8 millióan vettek részt a béta véleményezésében. Külön érdekesség, hogy a magyar felhasználók kiemelkedő aktivitást mutattak a tesztelési időszakban: a népesség számához viszonyítva a legtöbben Magyarországról próbálták ki a Windows 7 tesztverzióját. Alighanem ennek is köszönhető, hogy az új operációs rendszer piaci részesedése itthon már a bejelentés napján 3 százalék fölött van. Ugyanezt az elterjedtségi szintet az előd Vista egy évvel a hivatalos premier után érte el.

Öt változatban kapható

Hirdetés

Magyarországon a mai naptól közel ezer viszonteladó kezdi meg az új operációs rendszer forgalmazását, a számítástechnikai szaküzletek többségében pedig már a Windows 7-tel telepített noteszgépeket és PC-ket lehet megvásárolni.

A forgalmazóknál négy különböző szoftvercsomag kapható: az otthoni felhasználóknak szóló Windows 7 Home Premium, a kis- és középvállalatoknak szánt Windows 7 Professional, a maximalistáknak való Windows 7 Ultimate, illetve a nagyvállalati környezetben használható Windows 7 Enterprise. Az év végéig tartó bevezetési időszakban mind a lakossági piacon, mind a vállalati szegmensben több kedvezményes konstrukciók várja a vásárlókat és ügyfeleket – közölte a Microsoft Magyarország. Az ötödik változat, a Windows 7 Starter kizárólag netbookokra előtelepítve érhető el.

Az előzetes felmérések szerint a Magyarországon jelenleg működő mintegy 4 millió számítógépből 2,2 millió alkalmas a Windows 7 futtatására, míg a szaküzletek polcain jelenleg található PC-k és noteszgépek mindegyike képes az új operációs rendszer fogadására. Az előrejelzések szerint az első évben a hazai nagyvállalatok 22-30 százaléka frissít Windows 7-re, 2012-ig pedig 75 százalékuk telepíti majd az új operációs rendszert.

Show október 31-én

A Windows 7 hazai közönségpremierjére október 31-én, szombaton a Papp László Sportarénában kerül sor, ahol a Budapest Game Show keretében az érdeklődők több számítógépen és szakmai előadáson is megismerkedhetnek az új operációs rendszer tulajdonságaival. Az egész napos, családi programokban gazdag rendezvény látogatói kedvezményes áron vásárolhatnak Windows 7-tel telepített noteszgépeket, netbookokat – közölte a leányvállalat.

Azóta történt

Előzmények