Tízezernyi NVIDIA chipet építenek az Oracle felhőjébe

Több tízezer NVIDIA chipet épít a vállalat az Oracle Cloudba, AI-alapú munkákat segítenek majd a lapkák.

Az Oracle és az NVIDIA közös bejelentése szerint az Oracle a felhőjét több tízezer NVIDIA chippel bővíti, hogy mesterséges intelligenciára építő munkákat segítsenek.

Erre állítólag azért van szükség, mert egyre több cég igényli az AI-t, továbbá az AI-modellek egyre komplexebbek, ami infrastruktúrát érintő befektetéseket követel.

Az üzlet vagy a hardverek áráról nem árultak el részleteket, és azt sem, pontosan mennyi chipről van szó. A megállapodás része azonban az A100 és a H100 is.

Mindkettőt exportkorlátozás alá vonta egyébként Kína kapcsán az USA, akkor az NVIDIA azt mondta, 400 millió dolláros bevételkiesést okozhat az intézkedés.

Az NVIDIA egyébként jól áll a hasonló chipek piacán, a világ hat legnagyobb felhős infrastruktúrájában 85 százalékot tesznek ki a cég ilyen lapkái a Jefferies elemzői szerint.

Az Oracle Cloud Infrastructure vezetője, Clay Magouyrk szerint ugyan rengeteg startup rivalizálna az NVIDIA-val, de utóbbi minden 12-18 hónapban olyan fejlesztést tesz le az asztalra, ami 10-szer vagy 50-szer jobb, ezzel pedig nem lehet versenyezni, ha az NVIDIA nem botlik nagyot.

Azóta történt

Előzmények