Az ASML szerint a távoli jövőre és az újabb gyárakra koncentrál a chipszektor

Továbbra is hatalmas a kereslet az ASML chipgyártást biztosító gépei iránt, mindezt viszont a hosszú távú tervek táplálják, nem az aktuális piaci helyzet és fogyasztói kereslet.

A múlt héten számolt be a vártnál jobb harmadik negyedéves üzleti eredményeiről az ASML. A chipszektor inflációból, recessziós félelmekből és csökkenő költekezésekből eredő nehéz helyzete miatt mindenki rosszra számított, de tulajdonképpen rekordmennyiségű foglalása van az ASML-nek. A negyedéves nyereségük 1,7 milliárd euró, 5,8 milliárd eurós árbevétel mellett.

A cég nem vár túl nagy hatást a Kínára kivetett amerikai szankcióktól, és bár a holland kormány megtiltotta, hogy az ASML a legjobb gépeit Kínába szállítsa, a régebbi eszközökre nincs ilyen korlátozás. Kína az ASML eladásainak 16 százalékát generálja, az ASML pedig európai cég, kevés amerikai technológiával, így a korlátozások is kevésbé érintik, közölték.

Kína egyébként az ASML szerint más eszközökhöz viszont nem igazán jut hozzá – azonban ha a kínai rendelések visszaesnek, a gépeket egyszerűen eladják másnak, a kereslet ugyanis hatalmas a vállalat állítása szerint.

Nem a jelenre figyelnek a chipgyártók

Peter Wennink vezérigazgató szerint nem a jelenlegi gazdasági lassulást és piaci gyengeségeket (PC, mobil, memóriachip) helyezték fókuszba a chipgyártó ügyfelek, hanem a hosszú távú terveikre, a jövőbeli kapacitásbővítésekre és az újabb és újabb gyárakra koncentrálnak.

Wennink szerint a rendszereik iránti kereslet nagyon erős, rekordmennyiségű foglalásuk van, a harmadik negyedévben úgy 8,9 milliárd euró értékben. A holland cég gépei egyenként 160 millió dollárba is kerülhetnek, többek között a TSMC, a Samsung és az Intel is ezeket használja. Az ASML nem bír az USA és az EU által is támogatott, agresszív terjeszkedést folytató chipgyártók által támasztott kereslettel, így már 38 milliárd eurónyi foglalása van, tehát 2025-re saját kapacitásait is bővítené.

Egyes elemzők azonban továbbra is óvatosságra intenek 2023-mal kapcsolatban, az elhúzódó gazdasági problémák miatt.

Azóta történt

Előzmények