Vége a torrentezés korlátozásának?

Tegnaptól letölthető a töretlen népszerűségnek örvendő µTorrent (microTorrent) torrentkliens 2.0-ás verziója a szoftver honlapjáról. A 2005-ben megjelent program valamelyik kiadását jelenleg több mint 50 millió felhasználó nyúzza alkalmanként vagy rendszeresen, a rajongótábor pedig egyre csak növekszik. Tavaly nyáron bocsátották ki az első publikus bétát a 2.0-ból, az azóta érkezett legfontosabb újítás a µTP (Micro Transport Protocol) integrálása az alkalmazás kódjába. Ha egyetlen szóban szeretnénk ismertetni a technológia előnyeit, összefoglalásképpen azt írhatnánk: hálózatbarát.

A jelenlegi implementációt használó, gyakran rosszul konfigurált BitTorrent kliensek komoly adatforgalmi terhelést okozhatnak a hálózaton. A szakértők egyetértenek abban: a kliens és az egyéb alkalmazások között rendszeresen zajló forgalmi csetepaté, interferencia az elsődleges oka annak, hogy az internetszolgáltatók korlátozzák, ahol lehet, lassítják vagy egyenesen tiltják a torrentezést saját területükön, ki-ki a maga módján. A µTP technológia célja, hogy a terhelést optimalizálva barátságos körülményeket teremtsen a hálózaton, ez által pedig elfogadhatóbbá tegye a jelenséget a szolgáltatók számára.

A µTorrent fejlesztő BitTorrent termékmenedzsere, Simon Morris máris büszke a végeredményre. A TorrentFreaknek nyilatkozva a szakember arról számolt be, hogy a cég által megkérdezett internetszolgáltatók rendkívül pozitívan reagáltak a µTP érkezésére, ez mindenképpen jó jel a technológia – és egyáltalán a torrentezés – jövőjét illetően.

Azóta történt

Előzmények