Milliókra büntették a nintendós kalózt

Ausztrália szövetségi bírósága közel másfél millió ausztrál dollár, azaz bő 250 millió forint kártérítés megfizetésre kötelezett egy queenslandi férfit, aki elismerte: feltöltötte a Nintendo Wii konzoljára készült Super Mario Bros. nevű videojátékot a netre, és ezzel megsértette a szerzői jogi törvényeket.

A hatósági nyomozás során kiderült, hogy James Burt tavaly november hatodikán követte el a jogsértést, vagyis egy héttel azelőtt, hogy a szoftver hivatalosan megjelent volna az országban – a Nintendo nyilvánvalóan e nem éppen mellékes körülmény miatt vette fel a kapcsolatot a szervekkel. A rendőrség rendkívül alapos munkát végzett: a 24 éves kalóz informatikai eszközeit lefoglalták, sőt arra utasították a gyanúsítottat, adja meg személyes jelszavait az általa használt e-mail fiókokhoz, közösségi oldalakhoz és egyéb felületekhez. Az így szerzett releváns információkat bizonyítékként használták fel ellene a bíróság előtt.

Burt elismerte tettét, beleegyezett a súlyos bírság és szintén nem aprópénz perköltség megfizetésébe. A Super Mario Bros. korai kiadásához egyébként könnyedén hozzájuthatott, hiszen egy játékprogramokat forgalmazó üzlet menedzsereként tevékenykedett.

A TorrentFreak adatai szerint a tavalyi évben legalább 1 millió 150 ezerszer töltötték le a játékot illegálisan, ennek ellenére a program óriási siker: két hónap alatt 2 millió példány kelt el belőle, vagyis hatból egy wii-s felhasználó vásárolt magának a szoftverből.

Azóta történt

Előzmények