Razzia torrentfeltöltés miatt

Az EliteBits torrenttracker ellehetetlenítéséről és magánszemélyek elleni sorozatos perek indításáról ismert dán Antipiratgruppen jogvédő szervezet hatósági közreműködéssel razziázott egy húszas éveiben járó férfi lakásán, melynek során több adathordozót és webszervert foglaltak le. A múlt heti akció alanya a Black Balls című film feltöltésekor bukott le: a kalózellenes csoport folyamatosan figyeli a fájlcserélő oldalakat, így hamar kiszúrták a megjelenés előtt álló film megosztójának IP-címét. Az információ birtokában felkeresték az illetékes bíróságot, amely arra utasította az internetszolgáltatót, adja ki a felhasználó adatait a jogvédőknek.

A házkutatást követő vizsgálatok során megállapították, hogy a helyi szabályozások értelmében törvényellenes cselekményért felelősségre vonható férfi legfeljebb négy vagy öt esetben követett el egyértelmű jogsértést; ezt igazolni látszik a felhasználó Pirate Bay fiókja is, igaz, kiegészítve némi zenei anyagok megosztásával. Az Antipiratgruppen viszont nagy fogásról beszél – nem véletlenül, ugyanis a dán törvényszék korábban kijelentette: a jogsértéssel összefüggésbe hozható IP-cím nem bizonyít semmit, egy eljárás megindításához több bizonyítékra van szükség. Az ügyről tudósító TorrentFreak úgy spekulál, a „nagy halat foghatunk” meglebegtetése egyszerűen felülírja a bírói gyakorlatot.

A jogvédők jelenleg a kompenzáció mértékét számolják ki, de azt már előre közölték, nem kívánják kirívóan súlyos összegre perelni a felhasználót. A kalóz ellen tiltó bírósági végzés van érvényben, vagyis ha ismét illegális fájlcserén kapják, azonnal büntetésre számíthat.

Azóta történt

Előzmények