Legális a fájlmegosztás és a linkelés a bíróság szerint


Jesús Guerra - Forrás: elmundo.es

A fájlmegosztással kapcsolatos spanyol joggyakorlat eddig is egészen más alapokon állt, mint az utóbbi időben tapasztalható európai ítélkezés, s egy március 12-én kihirdetett döntés az újabb bizonyíték arra, hogy az ottani jogászok továbbra is felvállalják a főleg az Egyesült Államok részéről érkező támadásokat a kritikusok szerint nem elég szigorú szerzői jogi törvényük miatt.

Az elmúlt években a spanyol jogkezelő szervezetek több pert is indítottak, melyekben fájlmegosztó magánszemélyek elmarasztalását kívánták elérni, de a bíróságok mereven ragaszkodnak a törvény betűjéhez, mely szerint Spanyolországban senki nem ítélhető el szerzői jogok megsértésért, amíg be nem bizonyosodik, hogy az illetőnek anyagi haszna származott a védett tartalom engedély nélküli megosztásából.

A fent említett ügyben egy főként eDonkey-linkeket kínáló oldal fenntartója ellen indult eljárás: a vendéglős Jesús Guerrát egy zenei jogvédő szervezet, a SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) perelte be tavaly májusban, s a torrentoldal azonnali bezárását kérték a bíróságtól. A tárgyalásokon Guerra azzal védekezett, hogy az ő oldalán nincsenek reklámok, bevétele nem származik belőle, törvényesen működő weboldalán csak linkeket ajánl fel másoknak, ugyanúgy, ahogy egy keresőprogram is teszi. A SGAE nyáron beterjesztett blokkolási kérését a bíró már akkor visszautasította, mondván, hogy a P2P-hálózatok mint egyszerű adatátviteli csatornák törvényesen működnek.

El RincondeJesus

A most véglegesen lezárt eljárás ítéletében a bíró kimondta, hogy ha valaki jogvédett tartalmakhoz vezető linkeket vagy a linkek listáit kínálja, az nem azonos azzal, amikor magukat a tartalmakat teszi nyilvánosan elérhetővé – ez utóbbit a spanyol törvények is büntetik, ezért a két technika elvi azonosságának kimondását várta a SGAE a bíróságtól. A bíró szerint a link közzététele nem sorolható sem a „terjesztés”, sem a „másolás”, sem a „nyilvános közzététel” jogi kategóriájába, ezért nem tekinthető illegális tevékenységnek. A bíróság arra sem talált bizonyítékot, hogy Guerrának közvetett vagy közvetlen anyagi haszna származott volna az oldal működtetéséből: „A P2P-hálózatok csak az adattovábbítást szolgáló vezetékek az internetezők között, így ezek nem sértik meg a szerzői jogi törvényeket. Ebből következőleg, ha egy magánszemély jogvédett anyagok megszerzésére anyagi haszonszerzés nélkül egy olyan P2P-hálózatot használ, mint az eDonkey vagy a BitTorrent, akkor tevékenysége legális.”

Azóta történt

Előzmények