Jócskán megnehezítik az NVIDIA dolgát az USA Kína elleni, újabb korlátozásai

Még több NVIDIA- és AI-chiptől vágja el Kínát az USA, a korlátozásokat a helyi riválisokra és egyéb régiókra is kiterjesztik.

A jelentések szerint a Biden-kormány alapvetően két pillére épít a Kínát technológiailag befékező stratégiája kapcsán: mivel attól tartanak, hogy a fejlesztéseket katonai vagy kémkedési célokra használják, ezért exportkorlátozásokkal hátráltatják a kínai szereplőket, valamint dollármilliárdokkal csábítják a gyártást és fejlesztést az USA-ba. Tegnap pedig nagyon kiterjedt módon frissítették a Kínát és a chipipart, AI-szektort érintő korlátozásokat. El akarják vágni Kínát az olyan modern chipektől, amik a nagy nyelvi modellek és AI-technológiák fejlesztéséhez kellenek.

Az új korlátozások és tiltások részleteit a következő reggelig lehetne sorolni, nagyon röviden következik ennek lényege.

A tavalyi szabályozásban még azt nézték, hogy egy chip mekkora számítási teljesítményt kínál és milyen gyorsan kommunikál a többi lapkával. Ez az AI-rendszerek miatt volt kritikus, hiszen ezekhez ezernyi ilyen chip kell, rengeteg adat mellett. Az NVIDIA erre azzal válaszolt, hogy a korlátozásokat el nem érő chipeket gyártott Kínának, de ezek is igen hasznosak voltak. Ezentúl viszont csak a számítási teljesítményt nézi az USA, így sokkal több chipet korlátoznak le. A chipcégek kötelesek továbbá értesíteni a hatóságokat, ha a korlátozást el nem éri chipeket adnak el. Így az USA tudja, ha valaki nagy mennyiségben AI-munkára fog ilyeneket.

Véget vetnek a chipletes kibújóknak is: a chipletek a korlátokon belül maradtak, ezeket azonban később összeszerelték, nagyobb, már szabályt sértő chipekké. Egy teljesítménysűrűségi korlátozással a chiplethasználatban is gátat állítottak fel, nincs többé kerülőút.

Feketelistára tették az NVIDIA kínai riválisait, a cég korábbi dolgozói által Kínában alapított Biren és Moore Threads chipstartupokat. Emiatt egyetlen chipgyár sem gyárt majd nekik, amely amerikai technológiát alkalmaz.

A chipgyáraknak is közzétettek pár előírást, így az olyan chipek, amelyek 50 milliárd vagy több tranzisztort tartalmaznak, eleve tiltottak az export kapcsán, senki nem kap majd licencet. Ezzel közel minden fejlett AI-chipet elvágnak.

Emellett pedig a fejlett chipek exportjának licenckövetelményeit tovább szigorították az olyan országokra is, amelyekkel szemben fegyverembargó van érvényben – ez az érintett cégekre is vonatkozik, leányvállalatokkal sem lehet tiltott chipeket szerezni.

Az ASML rövid távon nem számít komoly hatásokra, de persze minden szereplő most értékeli, hogy mi vár rá.

A Five Eyes szövetség hírszerzését vezetők egy ritka, közös nyilatkozatban eközben figyelmeztetést adtak ki: azzal vádolják Kínát, hogy szellemi tulajdont lop és hackelési, kémkedési célokra használja az AI-t.

Mi lesz az NVIDIA-val?

Az NVIDIA hatósági dokumentumokban jelezte, hogy két csúcskategóriás AI-chipet (amiket Kínának tervezett, az A800 és a H800 a szóban forgó lapkák) és egy csúcs-gamingchipet sem adhat el többé Kínának. Az augusztusban bemutatott L40S is érintett. A korlátozások fokozása az Intelt és az AMD-t is érinti.

Az NVIDIA ezen felül nem kíván nyilatkozni.

Az elemzők szerint az Intel Gaudi 2 chipjét is érinti a szigorítás, de az Intel nem nyilatkozik, értékeli a helyzetet.

A szakemberek szerint az AMD MI250 és MI300 is a tiltólistán vannak. Az AMD sem nyilatkozik az ügy kapcsán.

Az NVIDIA beadványából ugyanakkor kiderül: az exportkorlátozások alá eső országokból bizonyos üzleti tevékenységét el kell majd hozzon az NVIDIA. A cég szerint bizonyos termékek fejlesztése időben csúszhat, a meglévő termékek és ügyfelek támogatása pedig problémákba ütközhet.

Azóta történt

Előzmények