Többe kerülhetnek a chipek a dráguló gallium miatt

7 hónapos csúcsra ért a gallium ára, de a grafittal kapcsolatos korlátozások is okozhatnak akár meglepetéseket.

Február óta az eddigi legmagasabbra emelkedett a kínai forrásból származó gallium ára, ami a chipgyártás egyik jelentős eleme. A jelentések szerint nőtt a kínai kereslet, valamint azt remélik, hogy fokozódik az export is.

Kína a világ galliumának több mint 90 százalékát szállítja, augusztusban pedig exportkorlátozásba kezdtek. Az árak nem csak a kereslet növekedése miatt emelkedtek, hanem azért is, mert Kína sok exportkérelmet hagyott jóvá a korlátozások óta a gallium és a germánium kapcsán.

A gallium európai árai július óta 68 százalékkal emelkedtek a Fastmarkets adatai szerint.

Mindez persze a chipek árait is befolyásolhatja végeredményben. Ahogy az is sok minden megváltoztathat, hogy Kína ezentúl engedélyhez köti egyes grafittermékek exportját, nemzetbiztonsági okokból. Mivel Kína a világ legnagyobb grafitgyártója és-exportőre, a grafit pedig közel minden EV-be kell, ezért nagy kihívás lehet ez a piacnak.

Amint arról beszámoltunk, az intézkedés hasonló a galliumnál és a germániumnál látotthoz, és válasz lehet a globális gyártási uralom megingatására, valamint az USA különböző korlátozásaira. Nyugaton persze nagy az aggodalom a ritkaföldfémek elérhetősége kapcsán, hiszen Kína domináns szereplő a szektorban.

Azóta történt

Előzmények