5 milliárd dollárért rendeltek NVIDIA chipeket a kínai AI-óriások

Eddig sem volt kérdés, hogy a kínai internetóriásoknak nagy AI-tervei vannak, de most 5 milliárd dollárért rendeltek AI-chipeket az NVIDIA-tól.

Sorra érkeztek a hírek az elmúlt hónapokban arról, hogyan zárkóznak fel a kínai AI-eszközök az OpenAI, a Google vagy épp a Meta nagy fejlesztéseihez. Kérdés sem férhetett hozzá, hogy a kínai internetóriások AI-forradalmat indítanak, ezt a folyamatot pedig jól jelzi, hogy a Financial Times jelentése szerint 5 milliárd dollár értékben rendeltek olyan nagy teljesítményű NVIDIA chipeket, amelyek AI-rendszerek építéséhez szükségesek.

A Baidu, a ByteDance, a Tencent és az Alibaba  1 milliárd dolláros rendelést adtak le nagyjából 100 ezer A800-as chipre, ezeket még az idén megkapják a jól értesült források szerint. További 4 milliárd dollárt költenek jövőre érkező GPU-kra.

Az NVIDIA nem fűz megjegyzést a jelentéshez, de elárulta, hogy a fogyasztói internetes cégek és felhőszolgáltatók dollármilliárdokat költenek minden évben az adatközpontok alkatrészeire, több hónapos előre rendelés mellett.

Miközben az USA dollármilliárdokat önt a chipszektorának felpörgetésébe, újabb és újabb korlátozásokkal igyekszik befagyasztani Kína félvezetőpiacát. Az NVIDIA A800-as lapkája megfelel ezen exportkorlátozásoknak, bármit ugyanis nem adhatnak el Kínának, miután a legerősebb chipek exportját megtiltotta az USA.

A napokban Joe Biden olyan elnöki rendeletet írt alá, ami bizonyos, érzékeny technológia kínai befektetéseit megtiltja amerikai oldalról, más szektoroknál pedig kormányzati értesítés kell a befektetésekről.

Az NVIDIA korábban közölte: az AI-chipek kínai exportkorlátozásai végleges lehetőségvesztéssel járnak az amerikai ipar számára.

Azóta történt

Előzmények