Hirdetés

2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

Az oroszok már a routerekben vannak

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Orosz kibertámadásokra figyelmeztetnek az amerikai és a brit titkosszolgálatok – mindebben az az újdonság, hogy először teszik ezt közösen.

Komoly nemzetbiztonsági és gazdasági kockázatot jelent az, hogy kormányzati támogatással, megbízással rendelkező orosz hackerek kompromittálódott routereket és más hálózati eszközök sebezhetőségeit kihasználva kémtevékenységet folytatnak a világban, mivel ez megalapozhatja a jövőbeli kibertámadásokat – jelentette ki tegnap közös közleményben az amerikai belbiztonsági minisztérium (US Department of Homeland Security – DHS), az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), valamint a brit titkosszolgálat (GCHQ) kiberműveleti osztálya (National Cyber Security Centre – NCSC).

A közlemény szerint ezek a támadások a kormányzati intézmények mellett a privát szektort és a kritikus infrastruktúrák rendszereit veszik célba, illetve az ezeket támogató szolgáltató cégeket igyekeznek megfertőzni, működésükbe beavatkozni.

Rob Joyce, a Fehér Ház kiberbiztonsági tanácsadója a nyilatkozattal kapcsolatban kijelentette, hogy biztos tudomásuk van arról, hogy Oroszország egy nagyszabású és alaposan megtervezett kampány keretében elégtelenül védett hálózati eszközök millióit fertőzte meg világszerte, és ez felveti annak alapos gyanúját, hogy az így kiépített hálózatot későbbi kibertámadásokra kívánják felhasználni.

A kiadott figyelmeztetés szervezetek és szolgáltatók számára készített teljes verziója technikai és technológiai tanácsokat is ad, hogy miképp lehet felderíteni, azonosítani ezeket a támadásokat, miképp lehet ellenük védekezni, illetve hogyan lehet minimalizálni a veszteségeket.

E nyilatkozattal párhuzamosan az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt is bejelentette, hogy hasonló okokból újabb szankciókat vezetnek be a kínai távközlési vállalatok termékeivel és szolgáltatásaival szemben – különösképp a globális piaci nagyhatalommá vált ZTE ellen.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.