Kína válaszolt: jön a Micron-tilalom, a cég termékei nem biztonságosak

Kína betiltotta a Micron termékeit a kulcsfontosságú szektorokban, mert azok a vizsgálatok szerint nem biztonságosak. Tovább fokozódik a feszültség az USA és Kína között, sorozatosan születnek az intézkedések.

Messze nem a Huawei-ügy az egyetlen oka annak, hogy Kína kiberbiztonsági hatósága (CAC) úgy határozott: betiltja a Micron termékeit a kulcsfontosságú szektorokban, miután azok nem mentek át a hálózatbiztonsági ellenőrzésén. Így senki nem vásárolhat a fontosabb szektorokban a cégtől Kínában. Ez számos szektort érint, a pénzügyi és közlekedési vonalat is, a telekomszektor mellett.

Azt nem árulta el a hatóság, hogy milyen kockázatokat talált a Micron termékek kapcsán, és azt sem, melyek érintettek konkrétan. Részleteket nem közöltek, de komoly biztonsági kockázatokat látnak Kína kritikus infrastruktúrája és nemzetbiztonsága kapcsán.

A Micron egyeztetne a hatóságokkal, az elemzők pedig visszafogott hatást várnak, ugyanis a legfőbb kínai ügyfelek fogyasztói elektronikai cégek Kínában a Micron esetében. Végül a Micron maga is megszólalt, százalékosan egy számjegyű lehet az árbevétel-csökkenés.

A hírek egyébként kedveztek a rivális DRAM- és NAND flash-cégek megítélésének és tőzsdei árfolyamának, ez a gyakorlatban a Samsung, az SK Hynix, a Kioxia és a Toshiba neveket jelenti.

Kína döntése több szempontból is jelzésértékű volt: egy Japánban tartott G7-találkozó idejével egyszerre tették a bejelentést. A Micron pedig épp a múlt héten jelentett be egy 3,7 milliárd dolláros befektetést Japán számára.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap kijelentette: a G7 egyetért abban, hogy a Kínával való kapcsolatot kockázatmentesíteni és diverzifikálni kell. És abban is, hogy reagálniuk kell a gazdasági „kényszerre”. Erre is válasz részben a Micron ügye, amely csepp a tengerben Kína és az USA között. Utóbbi számos export-, technológiai- és befektetési korlátozást rendelt már el Kína és a kínai cégek kapcsán, többek között a Micron riválisának, a Yangtze Memorynak is megtiltották bizonyos alkatrészek beszerzését.

Szakemberek szerint az eset komoly emlékeztető arra, milyen kockázatok elé néz a globális chipszektor, csak az USA és Kína feszült kapcsolata miatt. Sokan megtorlásnak tartják az USA döntéseire a mostani Micron-ügyet, eközben Washington a szövetségeseit nyomás alá helyezte, hogy ne adjanak át chipgyártó eszközöket Kínának. Az USA már megkérte a jelentések szerint Dél-Koreát, hogy a chipgyártói ne töltsék be a Micron mögötti űrt, ha azt korlátozzák Kínában. Elemzők szerint rövid távon a Micron riválisai jó helyzetbe kerülnek, de a növekvő geopolitikai feszültségek árnyékot vetnek majd az ágazatra, a bizonytalanságok érintik majd a befektetéseket és az ellátási láncokat is. Így a gyártók termelés, eladások és befektetések kapcsán is nehéz helyzetbe kerülnek.

Azt is mondják a szakértők, hogy a feszültség folytatódik majd, és bár eleinte chipekről szólt, később minden másra is kiterjed majd (például a nyersanyagokra).

Azóta történt

Előzmények