Végleg elzavarná a Huawei-t az európai mobilhálózatokból az EU

Kínát, a Huawei-t és a ZTE-t is felháborítja, hogy Thierry Breton az EU-tagországokat a két óriás mielőbbi kitiltására sürgeti az 5G-s hálózatok kapcsán.

Mióta a politika ilyen magas szinten összeért a tech szektorral (legyen szó 5G-ről, chipgyártásról vagy EV-kről, kriptopénzről), azóta sok cég helyzete igen bonyolult és változatos lett az állandó vizsgálatok, szankciók, korlátozások, tervek miatt.

Nemrég már nyilvánvaló volt, hogy az EU lépéseket tesz a Huawei európai 5G-s hálózatból való teljes kizárása felé. Thierry Breton végül újfent hangoztatta a múlt hét végén, hogy az EU-s országoknak sietnük kell, és követni azon 10 tagország példáját, amely korlátozta vagy kitiltotta a Huawei-t és a ZTE-t az 5G-s hálózatokból, az EU kollektív biztonságának kockáztatására hivatkozva.

Breton újra és újra aggodalmát fejezi ki, hogy egyes országok nagyon kockázatos alkatrészeket használnak az 5G-s hálózatukban. Az EU 2 évvel ezelőtt bevezetett irányelvei a beszállók kockázatelemzésére kérik a tagországokat, nemzeti és EU-s szinten is, majd a kockázatos 5G-s beszállítók korlátozására, tiltására a hálózatok kapcsán. Ezzel csak 10 ország élt eddig, Breton szerint ez túl lassú folyamat, nagy biztonsági kockázatot jelent, függőséget és sérülékenységet is egyben. Az eddigi tiltások szerinte jogosak, összhangban vannak az EU 5G-s irányelveivel, és ideje minden szolgáltatónak lépnie.

Németország több hónapja vizsgálódik a kérdésben, Portugália a múlt hónapban döntött a kínai eszközök kitiltásáról (a 4G-s hálózatból is). Az EB a saját szolgáltatóinál is megtiltja a két céggel való munkát, majd a többi EU-intézmény, majd EU-s projekt következik.

A telekomcégek a jelentések szerint főleg azért használnak Huawei eszközöket, mert olcsóbbak a riválisok megoldásainál, de pont olyan jók – így szorult helyzetbe kerülnek, ha cserélni kell ezeket.

Kína fel van háborodva

Kínát, a Huawei-t és a ZTE-t felháborítják ezek a vádak, szerintük az eszközeiket senki nem használja kémkedésre. Kína szerint nincs jogi alapja és bizonyítéka a tiltásoknak.

A Huawei és a ZTE külön is keményen kritizálta Bretont és az EU törekvését, hozzátéve, hogy nyitottak az együttműködésekre és vizsgálatokra, felügyeletre, az EU-nak pedig meg kellene őket és a piacokat védenie.

A Huawei állásfoglalása az alábbiakban olvasható:

"A Huawei határozottan visszautasítja és nem ért egyet az Európai Bizottság képviselői által tett megjegyzésekkel: azok egyértelműen nem az 5G hálózatok ellenőrzött, átlátható, objektív és technológiai értékelésén alapulnak.

A Huawei megérti az Európai Bizottság aggodalmát az EU kiberbiztonságának védelmével kapcsolatban. Ugyanakkor a diszkriminatív ítéleteken alapuló korlátozások vagy kizárások komoly gazdasági és társadalmi kockázatokat vonnak maguk után. Akadályozzák az innovációt és torzítják az EU piacát. Az Oxford Economics jelentése szerint a Huawei kizárása akár több tízmilliárd euróval is növelheti az 5G beruházások költségeit, és ezt az európai fogyasztóknak kell majd megfizetniük.

Egy jogi entitás jogalap nélküli nyilvános megkülönböztetése „magas kockázatú beszállítóként” ellentétes a szabad kereskedelem uniós alapelvével. Különösen fontos hangsúlyozni, hogy a diszkriminatív „magas kockázatú beszállító” értékelés nem alkalmazható egyetlen szolgáltató esetében sem lefolytatott eljárás és megfelelő meghallgatás nélkül. Az EU gazdasági szereplőjeként a Huawei eljárási és alapvető jogokkal rendelkezik, és védelmet élvez az Európai Unió és az uniós tagállamok jogszabályai, valamint nemzetközi kötelezettségvállalásaik alapján.

A kiberbiztonság a Huawei legfőbb prioritása. A Huawei Kiberbiztonsági Átláthatósági Központot nyitott Brüsszelben, amely nyitva áll az ügyfelek és a független külső ellenőrző szervezetek előtt. Bárki előtt nyitva áll a lehetőség arra, hogy igazságos, objektív és független biztonsági teszteket és ellenőrzéseket végezzenek az iparágban elismert kiberbiztonsági szabványok és legjobb gyakorlatok szerint. A Huawei továbbra is elkötelezett a globálisan tanúsított és megbízható termékek és szolgáltatások nyújtása mellett, amelyek milliókat kötnek össze Európában.

Stephan Broszio, a Deutsche Telekom szóvivője nemrégiben adott interjújában kijelentette, hogy “Kína nem tudja leállítani az 5G hálózatot, mivel a gyártók számára nem áll rendelkezésre távoli hozzáférés”. A szóvivő hozzátette: “Nem telepítenek olyan frissítést a már élő rendszerekhez, amelyek működését és biztonságát ne tesztelték volna alaposan korábban. A hálózatkezelési rendszerek saját, magas biztonsági szintű hálózattal rendelkeznek, teljesen elkülönülnek az internettől és a Deutsche Telekom irodai kommunikációs hálózatától. Ehhez a hálózathoz csak néhány speciálisan ellenőrzött alkalmazott férhet hozzá, a gyártók számára nincs lehetőség távoli hozzáférésre.”"

Azóta történt

Előzmények