Veszélyben az USA uralma a chiptervezési piacon

Egy jelentés szerint kormányzati támogatás nélkül erősen visszaeshet az USA a globális chiptervezési piacon.

Az amerikai Semiconductor Industry Association (SIA) és a Boston Consulting Group legutóbbi elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyben van az USA uralma a globális chiptervezési piacon.

Míg az USA a mikrochipek tervezése kapcsán vezető szerepet töltött be eddig az olyan cégek jóvoltából, mint az Intel, az NVIDIA vagy a Qualcomm, most kormányzati támogatás nélkül erősen megzuhanhat a pozíciója ebben a szektorban. 2015-ben még 50 százalék fölött uralta a piacot az USA, ez az arány 2021-ben már csak 46 százalék volt, az évtized végére pedig 36 százalék lehet.

A chipgyártás terén már így is elvesztette fölényét az USA, tették hozzá, ugyanis az 1990-es évben 37 százalékos kapacitásért felelt globálisan az ország, ez 2020-ra 12 százalékra csökkent.

Utóbbin sokat segíthet az amerikai chiptörvény, amely gigantikus gyárépítések tömegeit eredményezi. Azonban nem minden cég tervez és gyárt chipeket, sok chipgyártó valójában csak tervezi a lapkákat, azok gyártását pedig kiszervezi. A jelentésben kitértek arra is, hogy sok kormány erősen segíti a helyi chiptervezést, például Kína és Dél-Korea is. A szakértők azt mondják, 20-30 milliárd dolláros állami befektetésre lenne szükség 2030-ig a chiptervezés kapcsán, hogy az USA domináns maradjon. A chiptörvényhez kapcsolódó pénzügyi csomag egyébként 13 milliárd dollárt szánt kutatás-fejlesztésre, de a SIA szerint nem a chipek tervezésére irányulóan. A jelentésben azt is említik, hogy 2030-ra 23 ezerrel dolgozóval kevesebb lesz az amerikai chiptervezési szektorban, mint kellene.

Azóta történt

Előzmények