Tim Cook büszke rá, hogy Amerikában gyárthatnak Apple chipeket

A vártnál is nagyobb, 40 milliárd dolláros befektetést eszközöl Arizonában a chipek gyártása érdekében a TSMC – Joe Biden elnök és Tim Cook, az Apple első embere is a helyszínen volt.

Arizona vezetői mellett Joe Biden elnök és Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is részt vett azon a tévés eseményen, amelynek a TSMC egyik építési területe adott otthont: 2024-ben indul el a TSMC következő gyára Arizonában, az Apple pedig kiterjeszti az együttműködést a céggel, és Apple chipeket is gyárt majd az új amerikai üzemben.

A TSMC 2021-ben még 12 milliárd dolláros befektetést ígér a projekt kapcsán, de most úgy döntöttek, hogy 40 milliárdos befektetést eszközölnek. Így lesz egy második gyár, ahol 2026-os megnyitása után 3 nm-es chipek készülnek. Az elsőben 2024-től gyártanak 4 nm-es chipeket.

Biden elnök szerint az új gyárak tízezernyi munkahelyet teremtenek a high tech és az építőipar kapcsán Arizonában.


[+]

Tim Cook többek között elmondta, hogy az új gyárban sok Apple termékhez gyártanak majd chipeket, és sok ember kemény munkájának köszönhetően büszkén nyomhatják majd rá a feliratot a chipekre, hogy „Made in America”.

A TSMC egyébként az arizonai chipgyáraktól éves szinten 10 milliárd dolláros bevételekre számít. Az óriáscégnek azonban meg kell majd nyugtatnia az USA-val a kapcsolatot igen szorosra fűző Tajvan vezetőit is, ők ugyanis aggódnak, hogy a sziget marad-e a TSMC legfontosabb bázisa, miután a félvezetőipar az aggodalmat szerint „viszlát Tajvan-stratégiába” kezdett, és sorra nyitja a gyárakat minden óriás más országokban. A TSMC például Japánban is.

Azóta történt

Előzmények