Újabb pofont kapott a Kaspersky az Egyesült Államokban

A két ország hatalmi küzdelme egyre inkább beszivárog az IT-szektorba is – egy biztonsági cég termékei politikai kérdéssé váltak.

A nagy hatalmú amerikai belbiztonsági minisztérium (US Dept. of Homeland Security – DHS) egy olyan kötelező érvényű irányelvet adott ki, melyben az összes szövetségi ügynökségen megtiltották a Kaspersky termékeinek használatát, arra hivatkozva, hogy a moszkvai központú vállalkozás szoros kapcsolatokat ápol a putyini vezetéssel. A hivatalok 90 napot kaptak a biztonsági szoftverek cseréjére – 30 napjuk van arra, hogy detektálják a Kasperskyhez köthető termékeket, és további hatvan nap alatt kell lecserélni őket.

Az indoklásban kifejtik, hogy titkosszolgálati források szerint bizonyított a Kaspersky és a Kreml együttműködése (melyre állítólag egyes orosz törvények is kötelezik a vállalatot), és mivel a biztonsági cég szoftverei magas szinten jogosultak a rendszerekben a fájlokhoz és programokhoz való hozzáféréshez, mindez nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A Kaspersky, ahogy a közelmúltban felerősödött támadások során mindig (nemrég a közigazgatási ajánlási listáról vették le szoftvereiket), határozottan visszautasította a gyanúsításokat, felhívták arra a figyelmet, hogy a vádaskodáson kívül még soha semmilyen konkrét bizonyítékkal nem álltak elő az amerikai hatóságok, melyek az orosz kormányzati kapcsolatra utalnának.

A döntésre az amerikai orosz nagykövetség is hivatalos közleményt adott ki, melyben „sajnálatosnak” nevezik a határozatot, és úgy vélik, mindez hátráltatja Oroszország és az USA kapcsolatainak normalizálását.

Azóta történt

Előzmények