Újabb fájlcserélőt fogtak a miskolci rendőrök

Újabb illegális fájlcserélőt fogtak el márciusban a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai, akik az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére tartottak házkutatást Miskolcon. Az akció során lefoglaltak 1119 darab illegálisan másolt CD- és DVD-lemezt, valamint egy számítógépet, melyről fájlcserélő rendszerek segítségével az elkövető hozzáférhetővé tett filmeket, zenéket más felhasználók számára.

A gyanúsított a filmeket, zenéket és szoftvereket peer-to-peer hálózatok segítségével gyűjtötte össze, majd az így letöltött – és részben más forrásból származó – szerzői műveket maga is hozzáférhetővé tette a rendszer felhasználói számára.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az elkövető legalább 336 sértettnek mintegy 43 és fél millió forint vagyoni kárt okozott. A jogsértés a legsúlyosabb esetben akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

A Miskolci Rendőrség nem először csapott le internetes, illetve CD-kalózokra. Március végén a hatóság munkatársai leleplezték az egyik legismertebb fájlcserélő hálózat, a DC++ egyik magyar hubját, amelynek száz fő feletti felhasználói tábora az ASVA szerint több terabájtnyi illegális tartalmat osztott meg egymással.

Azóta történt

Előzmények