Országos ASVA-kampány indul a kamerás kalózok ellen

A március végén egy győri moziban elfogott férfi esete, amelyről lapunk is beszámolt, nem elszigetelt akció volt. Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) most országos kampányt indít a kamerás kalózok megfékezésére - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kezdeményezés célja, hogy lefüleljék a vetítés alatt kamerázókat, akik ezzel súlyosan károsítják a filmkészítőket, filmforgalmazókat.

„A kalóz DVD-k jelentős része szinkronstúdiókból, mozikból kerül ki, melyek rossz minőségű kópiaként jutnak a feketepiacra. Ezzel nem csupán a filmes szakmát károsítják, hanem a nézőket is. A mostani akciónkkal azokat a kalózokat szeretnénk elfogni, akik szemérmetlenül kamerára veszik a moziban bemutatott filmeket” - nyilatkozta Kálmán András, az ASVA igazgatója.

Az akcióval párhuzamosan május 14-én és 15-én - valamint később minden hónapban egyszer a nyár végéig - kétszemélyes ingyenes mozielőadáson látják vendégül a kampány azon támogatóit, akik a vetítésre magukkal hoznak egy bármilyen formátumú kalózkiadványt, és azt a moziban kiállított kukába dobják, vagy a kampány plakátját ábrázoló képeslapra ráírják, hogy melyik filmet látták legutóbb illegális másolatról. Az akcióban hat vidéki város - Békéscsaba, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged és Szombathely - egy-egy mozija, valamint a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház vesz részt.

Azóta történt

Előzmények