Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok

Musk a befektetőknek arról beszélt, hogy már az idei év végén gyárakban dolgozhatnak a Tesla Optimus robotok, a forgalmazás jövő év végén indulhat.

Elon Musk számos nagy tervvel és vízióval rendelkezik, és miközben az utóbbi időben egyre jobban beleszólna a politikába és a törvényekbe számos országban (mostanában például fasiszta kormányokat, diktátorokat emleget, brazil és ausztrál bírókat, politikusokat sérteget és/vagy küldene börtönbe egyre durvább hangnemben, többek között az X és annak botrányai kapcsán); addig a sokszor túlzónak tűnő kijelentései sem ritkultak a cégei kapcsán.

Azt mondja például, hogy a Tesla humanoid robotja bár még mindig a laborban van, de a jövő év végén már kereskedelmi forgalomba kerülhet. Süt, a befektetőknek arról beszélt, hogy az Optimus humanoid robot már az év végén gyári munkába állhat, konkrét feladatokat végezhet.

Musk és a Tesla mellett több cég is arra készül, hogy humanoid robotokkal enyhítik a munkaerőhiányt, az ismétlődő és veszélyes feladatokat a robotokra bíznák a logisztika, raktározás, kereskedelem, gyártás terén.

Ilyesmit fejleszt a Honda és a Boston Dynamics is évek óta, de a Microsoft és az NVIDIA hátszelét élvező Figure is, a BMW-vel együttműködésben.

Musk korábban azt mondta, a Tesla számára a robotok eladása lehet a legfőbb bevételi forrás, nagyobb üzlet lehet, mint az autógyártás.

Musk ígéretei és jóslatai az utóbbi években nem igazán váltak be, ezekre tömegével lehetne példákat sorolni (2019-ben például robottaxi-hálózatot ígért 2020-ra). Az első Optimus robot egyébként 2022. szeptemberében érkezett, ez volt a Bumblebee. Idén már egy második-generációs robot hajtogatott inget a cégnél.

A Figure robotja februárban kávét főzött, míg a Boston Dynamics elektromos platformmal újított az Atlasnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények