Vállalati szoftvertitkok ellopásával vádolja a Tesla az egyik mérnökét

Állítólag alig pár nappal azután, hogy felvették az új dolgozót, máris nagyon fontos vállalati szoftvert lopott el.

A nagy tech cégek számára akár a saját dolgozóik is veszélyt jelenthetnek, ha azok valamilyen okból úgy döntenek, hogy vállalati titkokat lopnak el, és adnak tovább.

Az Electrek megtudta, hogy a Tesla most beperelte a saját mérnökét. Alex Khatilov a vád szerint ellopta a vállalat saját Warp Drive szoftverét, ami a fizetést és egyéb rendszereket hivatott automatizálni. Ráadásul a lopásra mindössze három nappal azután került sor, hogy december végén felvették a vállalathoz.

Khatilov gyakorlatilag egyből akcióba lendült, a Warp Drive-hoz kapcsolódó script fájlok ezreiről készített másolatot a saját Dropbox-fiókjába. Ezután megpróbálta elfedni az akcióját, és később is azt hazudta, hogy csak személyes dokumentumokat másolt át. Azután pedig a nyomozás során azt vallotta, hogy elfelejtkezett a fájlokról. Ez előtt azért még megpróbálta törölni a Dropbox appját és más fájlokat.

A Tesla nem árulta el, hogy a vállalat szerint kinek dolgozhatott Khatilov, arra azonban kitért, hogy nem hozta nyilvánosságra az illető minden akcióját. A cég szerint talán még mindig megosztja másokkal a Tesla anyagait Khatilov. Mivel pedig távolról dolgozik a járvány miatt, nem tudják biztosra, hogy törölte-e a fájlokat.

A Tesla az utóbbi időben több olyan embert is beperelt, aki a Rivian és a Zoox alkalmazásába került, és állítólag vitte magával a Tesla titkait is. Most pedig már attól is tartanak egyesek, hogy vannak, akik csak vállalati titkok ellopása érdekében jelentkeznek egy-egy állásra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények