Kibújt a súlyos büntetés alól a Teslát támadni akaró hacker

A bűnösség elismerésével nem kerül sor tárgyalásra, így sokkal enyhébben megúszta.

A tavalyi év egyik nagy port felverő ügye volt, amikor kiderült, hogy egy alvilági csoport tagja, egy orosz férfi vesztegetés útján próbálta meg kompromittálni a Tesla Gigafactory gyárának rendszerét.

A vád alá vont Jegor Igorjevics Krjucskovot az FBI már tavaly augusztusban letartóztatta. A vizsgálat során kiderült, hogy Krjucskov 2020 nyarán turistaútlevéllel érkezett az Egyesült Államokba, hogy egy orosz kiberbűnözői csoport megbízásából megkörnyékezzen egy, a Tesla Gigafactory üzemében dolgozó, oroszul is beszélő alkalmazottat. Az orosz bűnöző egymillió dollárt ajánlott fel a kiszemelt alkalmazottnak, hogy az juttasson be a gyár informatikai rendszerébe egy kártékony programot, egy malware-t, melyet készítői egyrészt adatlopásra, másrészt zsarolásra kívántak felhasználni. Krjucskov díjazása siker esetén 250 ezer dollár lett volna.

Az akció meghiúsult, ugyanis a megvesztegetni szándékozott alkalmazott azonnal a Tesla vezetéséhez fordult, akik értesítették a Szövetségi Nyomozóirodát, és a nyomozók gyorsan léptek. Mivel a kudarc gyorsan világossá vált, Krjucskov megpróbálta elhagyni az Egyesült Államokat, de az FBI még elérte, és letartóztatták.

A gyanúsított az előzetes eljárás során, tavaly szeptemberben még tagadta bűnösségét. Ezek után terelték bírósági útra az ügyet, és a vádak alapján idén szeptemberre tűzték ki az esküdtszéki tárgyalást, melyen – ha bűnösnek találják – Krjucskovra öt év börtön, utána három év felügyelet, illetve 250 ezer dolláros pénzbírság várt volna.

A bűnösség mostani elismerése azonban jelentősen megváltoztatta a helyzetet: a vádalku következtében Krjucskov 4-10 hónapos börtönre számíthat, a három év felügyelet marad, viszont nem kell kifizetnie a 250 ezer dollárt, csak mintegy 15 ezer dollárt a Teslának kártérítésként.

Az alkut az ügyésznek még jóvá kell hagynia, ezt május 10-én a következő tárgyalási fordulóban teheti meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Előzmények