Balesetveszélyes autókat kell visszahívnia a Teslának

Balesetet okozhatnak a meghibásodó kijelzők, 158 ezer autó visszahívását kérik a Teslától.

Az amerikai NHTSA, vagyis az Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatal arra szólította fel a Teslát, hogy hívjon vissza 158 ezer Model S és Model X járművet.

Az érintett autókban meghibásodhat a kijelzőkonzol. A sofőrök pedig ezen a médiavezérlési egységen keresztül tudják elérni az autó tolatókameráját, a klímavezérlőt, továbbá a robotpilóta vezetéssegítő rendszert. Emiatt a hatóságok úgy gondolják, hogy a meghibásodásra hajlamos kijelzők balesetveszélyessé teszik a szóban forgó Teslákat.

A probléma hátterében az elhasználódó flash memóriachipek állnak, amelyeket a kijelzőkhöz használtak a 2012 és 2018 közötti Model S és a 2016 és 2018 közötti Model X járművekhez. A jelentések szerint a rendszer minden egyes indításkor fogyaszt az eMMC NAND flash memóriachip élettartamából, amit a Tegra 3 chippel együtt a kijelző mellé építettek. A hatóságok szerint a chip 5-6 év alatt használódik el, ezután a kijelző használhatatlanná válik.

A Tesla megerősítette az NHTSA számára, hogy idővel minden érintett modell meghibásodik majd. A legtöbb meghibásodást 2022-re várják, a javítások pedig csak 2028-ban fejeződhetnek be.

Az NHTSA tavaly júniusban kezdte el vizsgálni a problémát, és a visszahívási kezdeményezés ellenére nem állította le a nyomozást. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Tesla eleget tesz-e a felhívásnak, a hatóságok szerint a szoftverfrissítésekkel hiába próbálják enyhíteni az ügy hatásait, ez elégtelen megoldási kísérlet egy balesetveszélyt jelentő hibára.

Régebben a Teslák kijelzőivel egyéb gondok is akadtak: besárgultak vagy éppen felbuborékosodtak. Az autóipar követi a érintőkijelzős trendet, pedig a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy vezetés közben gombokat és kapcsolókat előnyös kezelni, nem pedig vakon tapogatni a kijelzőket. A szakemberek szerint az érintős felületek ideálisak mobilokra és tabletekre, de az autóban csak nehezen kezelhetőek, elvonják a sofőr figyelmét, és balesetveszélyessé teszik a közeledést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények