Több adatot gyűjtenek rólunk az autóink, mint gondolnánk

Az autók által begyűjtött adatokat a jelentések szerint felhasználják a rendőrök a bűnügyek megoldásához, de sajnos a bűnözők is a saját céljaik eléréséhez.

Mostanra megszokhattuk, hogy napi rendszerességgel törnek fel a hackerek szervereket, adatbázisokat, találnak biztonsági réseket appokban, IoT-s eszközökben, operációs rendszerekben, mindez pedig csak a jéghegy csúcsa. A média és a társadalom persze többségében az okostelefonok és az appok, vagy talán még a PC-k biztonságával van elfoglalva. Az NBC News egyik jelentése azonban rámutatott, hogy például az emberek autói is elképesztő mennyiségű adatot gyűjtenek be a használójukról. És mint kiderült, ezeket a rendőrség és a bűnözők is felhasználják.

Attól függően, hogy egy autó mennyire új és milyen okosfunkciókkal bír, a tulajdonos vagy használó tudta nélkül megdöbbentő mennyiségű és részletességű adatot gyűjthet be: helyadatokat, információkat az ajtók nyitásáról, teljes hangfelvételeket.

Az NBC rámutatott, hogy az amerikai rendőrség úgy tudott gyilkossággal megvádolni egy férfit, hogy az áldozat járműve felvette a vádlott hangját a gyilkosság pillanatában. Felmerült továbbá a Berla Corp. neve is, amely kifejezetten arra szakosodott, hogy a rendőrségnek nyerjen ki adatokat autókból.

A szakértők szerint az adatvédelem fogalma fel sem merül, mert elképesztő mennyiségű bizalmas adatot gyűjtenek az újabb járművek. A Berla szoftvere könnyedén kigyűjti az autóhoz csatlakoztatott Bluetooth-és Wi-Fi-eszközök adatait, a hívásnaplókat, begyűjti a névjegyeket, szöveges üzeneteket. Az autó saját számítógépének naplóit is összeszedi, amely a beépített GPS által rögzített minden adatot tartalmaz, és azt is, hogy mikor melyik autót nyitották ki.

Sajnos azonban több olyan konkrét esetre is rávilágított az NBC, ahol nem a rendőrség használja ki ezeket a „lehetőségeket”. Említettek például egy ausztrál férfit, aki a korábbi barátnője Land Roverét távolról, tetszés szerint tudta leállítani vagy beindítani, vagy lehúzni az ablakait. Gyakran felmerülő probléma, hogy a használt autók infotainment rendszere az előző tulajdonos telefonszámát, otthoni címét és mindenféle személyes adatait tartalmazza, mert ezeket elfelejti törölni a tulajdonos mellett a kereskedő is.

Egyre több szakértő hívja fel a figyelmet az utóbbi hónapokban arra, hogy miközben a társadalom a privát adatait egyre több eszközön keresztül osztja meg, addig a különböző rendszerek olyan összetetté és bonyolulttá váltak, hogy nem csak a biztonságot lehetetlen garantálni, de van, hogy már a működést sem lehet átlátni. Az autók pedig csak a cseppet jelentik a tengerben…

Azóta történt

Előzmények