Nagy botrányt eredményezhetnek a Tesla-fájlok

A holland hatóságok már vizsgálják a Tesla nagy adatszivárgását, az ügyfelekről és a dolgozókról is sok mindent tett valaki közzé, és állítólag rengeteg a panasz az Autopilotra. Egy korábbi dolgozó lophatta el a sok adatot, az ügy akár hatalmas büntetéssel is járhat a Tesla számára.

Éves árbevételének akár 4 százalékára (úgy 3,5 milliárd dollárra) is büntetheti az EU a Teslát a GDPR-szabályok megszegése miatt, mondják a szakértők: mindezt azért, mert lehet, hogy nem megfelelően kezelték a rengeteg bizalmas adatot. Ennek vélhető bizonyítására (a gigantikus Meta-büntetésen felbuzdulva) egy korábbi dolgozó adott át rengeteg adatot a médiának.

A Handelsblatt csak „Tesla-fájlok” jelzővel hivatkozik a botrányra. Valaki, a Tesla ügyvédjei szerint a cég egyik korábbi dolgozója 100 GB bizalmas adatot vitt magával. A Teslánál állítólag már tudják, hogy ki volt az.

A szerviztechnikus a hozzáférése révén minden adatot begyűjtött, amihez hozzáfért: ügyfelek és dolgozók személyes információit, telefonszámát, címét, banki adatait, fizetéseit, kártyaszámait. Az adatok között gyártási adatok és több mint 4000, az Autopilotra érkezett panasz is van (utóbbi fantomfékezésekkel és hirtelen gyorsulással kapcsolatos főleg).

A Handelsblatt szerint olyan sok komoly panaszt kapott a Tesla, hogy valójában sokkal nagyobb technológiai problémák lehetnek az Autopilottal, mint azt eddig bárki gondolta.

A Tesla korábbi dolgozója állítólag azért lopta el az adatokat, hogy megmutassa, mennyire hanyag azok kezelése kapcsán a gyártó. A tippek szerint a Giga Berlin egyik dolgozója volt, mivel Brandenburg adatvédelmi felügyelője adta át az ügyet a holland hatóságoknak, ahol a Tesla európai központja van. A Tesla adatlopásnak tartja a történteket. A holland hatóság annyit közölt, hogy tudnak a jelentésről, és elkezdtek vizsgálódni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények