Kína viszi a hátán a világ legnépszerűbb autóját, a Tesla Model Y-t

A világ legjobban fogyó modellje volt a Tesla Model Y az első negyedévben, ez nagyrészt Kínának köszönhető. Az országba látogatott a vezetőkkel egyeztetni maga Elon Musk is.

Úgy tűnik, hogy a tech szektor és az EV-ipar vezetői is világkörüli úton vannak az utóbbi időben, a nagy cégek vezérigazgatói sorra egyeztetnek a csúcstalálkozókon, az EU-ban, Kínában, Indiában a várható nagy befektetésekről, kedvezményekről, törvényekről, tervezetekről (legyen szó chipekről, AI-ról, EV-ről, akkugyárról, kriptopénzről). Mindez elképesztően felgyorsította a történéseket mindegyik téma és cég kapcsán.

A Teslát érintő döntések, tervezetek, újítások, vizsgálatok száma is olyan magas, hogy csak a jelentések egy napi címeit órákig lehetne olvasgatni lassan. Az persze mindképp örömhír Elon Musk számára, hogy az idei első negyedévben már a Tesla Model Y volt a világ legnépszerűbb, legnagyobb darabszámban fogyó autója.

Musk eközben három év után újra Kínába látogatott, ahol rögtön egyeztetett a helyi vezetőkkel. Kína a világ legnagyobb EV-piaca és egyben a Tesla legnagyobb gyártói központja (ahonnan már Kanadába is szállítottak autókat). Musk magángépének landolása után találkozott már Kína három miniszterével is (külügyi, ipari és kereskedelmi), továbbá a CATL elnökével. A közösségi médiában Muskot úttörőnek, globális bálványnak nevezik.


[+]

A Tesla az első negyedévben 267 171 Model Y-t adott el, ebből 94 469-et Kínában, 83 664-et az USA-ban és 71 114-et Európában. A Tesla legnagyobb piaca az USA volt összességében. A cég nem részletezi a globális eladásait regionálisan.

A toplistán a Model Y-t a Toyota Corolla, Toyota Hilux, Toyota Rav4, Toyota Camry követték az adatok szerint, az egyetlen tisztán elektromos autó a Model Y a listán.


[+]

Musk maga nemrég India vezetőivel egyeztetett személyesen, többek között indiai gyár építéséről. Azután pedig kijelentette, hogy mindenkinek aggódnia kellene az USA és Kína között növekvő feszültségek miatt.

Elemzők szerint a Model Y népszerűsége tovább emelkedik, a gyártást is fokozzák, és mivel a Tesla korlátozott számú modellt kínál, ez szintén segíthet a konkrét modellnek. Más szakértők persze aggódnak, hogy csak a Model Y és a Model 3 viszik előre a márkát. Az EV-árháború időszakában persze sok olyan kérdés van, amire minden szakértő más választ ad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények