Száz megabit másodpercenként mobilhálózaton

A TeliaSonera skandináv szolgáltató tegnap jelentette be, hogy elkészültek a stockholmi és az oslói városközpontokban a negyedik generációs, LTE (Long Term Evolution) mobilhálózattal  melyhez már csatlakozhatnak az előfizetők. Ezzel, a Turbo-3G-snél tízszer gyorsabb technológiával elvileg akár 100 Mb/s-os sebességet is el lehet érni, de a TeliSonera hirdetéseiben „mindössze” 20–80 Mb/s-ot ígér.

Az előfizetőknek egyelőre egy USB-s Samsung-eszközt, egy dongle-t kell csatlakoztatniuk majd a laptopjukhoz (a dongle jelenleg csak a 4G használatára jó, de a jövőre megjelenő, a 3G-t is ismerő modemekre az előfizetők ingyenesen válthatnak majd át), ugyanis a szolgáltatás használatához szükséges LTE-képes eszközök csak jövő év közepén, végén jelenhetnek meg a piacon. Az akciós időszakban (2010. július elsejéig) Svédországban a havi előfizetési díj 4 korona (105 forint) és a modem ingyen jár, július 1. után a 30 gigabájtnyi letöltést ingyen biztosító szolgáltatás havi 599 korona (kb. 15 800 forint) lesz, a modemért pedig külön kell fizetni. Norvégiában drágább lesz az akció után, ott közel húszezer forintnak megfelelő norvég korona lesz a havi díj.

A stockholmi hálózat támogatását az Ericsson, az oslóiét a Huawei adja. Az ígéretek szerint jövőre már összesen 25 svéd és 4 norvég városban, illetve turistaközpontban lesz elérhető a szolgáltatás. A TeliaSonerának egyébként megvan a 4G-s licence Finnországra is, ahol 2010. elején indul a tesztüzem.

Az LTE nagy ugrás előtt áll jelenleg: 2010-ben várhatóan a világon 17 újabb 4G-s hálózat indul el, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Dél-Afrikában, Örményországban és az említett Finnországban.

Azóta történt

Előzmények

  • Európa online 2009

    Elkészült a legfrissebb statisztika az EU-tagországok netelérési mutatóiról.

  • Drót nélküli jövő

    Sajtóebéden beszélgettünk a hálózati eszközöket gyártó D-Link európai és hazai vezetőjével. Akik a WiMAX-ban nem, inkább a 4G-ben és a wifiben hisznek.

  • Nyomul a Huawei

    A kínai 3G-bevezetés is segített abban, hogy a gyártó a harmadik legnagyobbá avanzsáljon a mobilhálózati berendezések szegmensében.

  • 100/100-as internet 2500 forintért?

    Bonyolult kérdés: mennyire kell a közösségnek befolyásolnia az internetes piacot? S hol van erre egyáltalán esély?