50 megabites mobilnetet demózott a T-Mobile Budapesten

A néhány éven belül várhatóan hazánkban is elérhető következő generációs mobilhálózatot teszteli a T-Mobile és az Ericsson Budapesten. Az LTE-technológia tavaly december óta tartó tesztsorozatának második lépéseként a jelenleg 50 Mbps letöltési sebességet biztosító LTE-hálózat újabb állomásokkal bővült, lefedve a XI. kerület egy részét. Az LTE a szolgáltatók számára hatékonyabb hálózatépítést, az előfizetőknek nagyobb fel- és letöltési sebességet kínál, mint a 3G/HSPA-hálózat, miközben jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.

A T-Mobile és az Ericsson magyarországi vezetői ma közös sajtótájékoztatón demonstrálták az új technológia potenciálját, többek között egy HD-felbontású, streamelt videofilm, nagy felbontású videokapcsolat, valamint játékok segítségével. A két vállalat közös LTE-tesztjének második szakasza jelentős előrelépést jelent a következő generációs mobilhálózat tesztelése szempontjából, és a valós körülmények szimulálását segíti, hogy annak során a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemet használják.

Az első szakaszban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető, a második szakaszban azonban az LTE-teszthálózat öt bázisállomással már a Hengermalom út–Fehérvári út–Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedi, és 10 MHz-es sávszélességen 50 Mbps letöltési sebességet biztosít. A teszt további szakaszában a mostani lefedettség további bővítése és a sebesség fokozatos növelése szerepel.

A következő generációs mobilhálózatok, azaz NGMN (Next Generation Mobile Network), így az ebbe a körbe sorolható LTE révén olyan rugalmas, hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, amelyek a mostaniaknál jóval több frekvenciasávban működhetnek. A specifikációk kidolgozásáért felelős szakmai szervezet, a 3GPP az LTE-technológiával együtt létrehozta az ún. multistandard radio szabványt is, amelynek előnye, hogy ugyanazok a hardverek egyszerű szoftverváltással alkalmassá tehetők a GSM-, a 3G-, a HSPA-   és az LTE-technológia kiszolgálására. Az Ericsson LTE-megoldása is már ilyen szabvány szerint készül, ami része a gyártó ún. “Evo Ran” hálózati koncepciójának.

A két cég szakemberei LTE-tesztet 2009 októberében a T-Mobile Szerémi úti központjában kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas tesztrendszer kiépítésével. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemei kerültek telepítésre, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai már ebben az első szakaszban kedvezőek voltak, és az első teszteredmények is megerősítették, hogy az NGMN bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős előrelépésnek tekinthető.

Azóta történt

Előzmények