Drót nélküli jövő

Nem linkelnek

kevin wen
Kevin Wen

Akkor jó egy hálózati eszköz, ha nem kell róla beszélni, láthatatlanul, de megbízhatóan és minél gyorsabban teszi a dolgát. Találkozónkon az 1986-ban alapított tajvani D-Link hazai és európai vezetésével viszont előkerült a téma, minden szinten, az otthoni megoldásoktól kezdve egészen a nagyvállalati rendszerekig. Na nem a meghibásodásokról, működési gondokról, hanem a sikerekről, előretörésről volt szó. Úgy tűnik, a globális gazdaság gyengélkedése nem volt visszahúzó hatással a D-Linkre, mely minden szegmensben növelni tudta részesedését.

Magyarországon elsősorban a Magyar Telekommal és a Digivel folyatott együttműködésre volt büszke Élő András, a D-Link Magyarország ügyvezetője. Utóbbit core switchekkel látja el a vállalat, melyekkel eddig több mint 300 000 csatlakozási pontot létesítettek. A volt monopolszolgáltatónál pedig többek közt a T-Home csomagba kerülnek D-Link útválasztók.

Világviszonylatban a Cisco a nagy ellenfél, mely a Linksys 2003-as bekebelezésével már az otthoni és kisvállalati termékvonalon is alternatívát jelent, nem csak a komolyabb hálózati eszközök világában. Kevin Wen, a tavaly 1,02 milliárd dollár árbevételt abszolváló D-Link európai elnöke elmondta, hogy a válság és vele az üzleti szektor óvatossá válása nem érintette olyan komolyan a cégét, mint nagy vetélytársukat, így az általános visszaesés ellenére javítani tudtak pozíciójukon. Ugyanis az amerikai és orosz piac recessziója mellett az európai – ahol számos távközlési vállalat beszállítója a D-Link – és a kínai most is nőtt.

Drót nélküli a jövő?

Bízunk benne, hogy rövidesen hazánkban is olyan mértéket ölt az otthoni hálózatok drót nélkülisége, mint Skandináviában, ahol a végberendezések fele már most wifit használ. Nálunk ez az arány még csak 15 százalék környékén mozog, bár ez is jelentős előrelépés a tavalyi 5,5 százalékhoz képest. Felmérések szerint három év múlva már az otthonok több mint három negyedében lesz valamilyen vezeték nélküli hálózat.

Talán olyan, mely már a nemrég véglegesített IEEE 802.11n szabvány utódjának felel meg. Mert folyik már a fejlesztés – és vele párhuzamosan a szabványosítás –, de egyelőre még csak az út kezdetén tartanak. Wen elmondta, hogy a D-Link is benne van az IEEE illetékes munkacsoportjában, és az új szabvány is az n-es alapjául szolgáló MIMO technológiára épít, csak nagyobb adatsűrűséggel – feltehetőleg tömörítést használva – forgalmaz majd. Ha minden jól halad, és nem csúszik be hasonló huzavona, mint az n-es szabvány véglegesítésénél, akkor már 2012 környékén használhatjuk az új technológiát. Még nem tudni, ez kap-e új betűt, vagy csak az n-t egészítik majd ki.

Kérdésünkre Wen elmondta, hogy a wifit a hazainál szélesebb körben használó országokban is találkoztak már azzal a problémával, amellyel testvérlapunk, a Prohardver! is szembesült a tesztjeiben: hogy ti. a megnövelt hatótáv miatt az n-es wifihálózatok zavarják egymást. Erre megoldást jelentenek a szokásos 2,4 GHz mellett 5 GHz-en is üzemelő, úgynevezett dualband (kétsávos) termékek, mint például a D-Link DIR-825 vagy DIR-855 útválasztók. Az ilyen eszközök a két sávot egyszerre használva akár 600 Mbps elvi csúcssebességre is képesek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények