Nyomul a Huawei

A Huawei Technolgies az első negyedévben az Alcatel-Lucentet megelőzve a harmadik legnagyobb gyártóként végzett a mobilhálózati berendezések piacán – írja a Reuters az erre az ágazatra fókuszáló Dell'Oro piackutató friss jelentését idézve. A kínai vállalat ebben a szegmensben egy év alatt közel megkétszerezte a részesedését.

A jelentésből kiderül, hogy a piacvezető Ericsson – kis mértékben – 33 százalékra növelte szeletét a mobilhálózati eszközök tortájából a márciussal zárult negyedév során, miközben a második Nokia Siemens Networks az egy évvel korábbi 24-ről 21 százalékra amortizálta a sajátját. A Huawei az időszak végére a piac 15 százalékát szerezte meg, leszorítva a dobogóról a két százalékpontnyi részesedést elvesztő Alcatel-Lucentet (14%).

A mobilszolgáltatók hálózatait kiszolgáló eszközök piacán az új megrendelésekért vérre menő verseny alakult ki az elmúlt években – főként az agresszív ázsiai gyártók miatt –, miközben a kilátások nem túl rózsásak. Az Alcatel-Lucent az idei évre 8-12 százalékos, a Nokia Siemens pedig nagyjából 10 százalékos visszaesést vár. Az első negyedévben a forgalomcsökkenés 9 százalék volt az egy évvel korábbi adathoz képest, hogy nem meredekebb, az csak a kínai 3G-tendereknek köszönhető – mutat rá a Dell'Oro-jelentés.

„Nagyon intenzív árverseny alakult ki a kínai 3G-pályázatokért versengő cégek között, ami nagyon mélyre nyomta le az árakat, kiváltképp a CDMA-szegmensben” – idézi a hírügynökség beszámolója Scott Siegler elemzőt. A tülekedés nem véletlen: a három kínai operátor csak az idén több mint 20 milliárd dollárt költ majd az új hálózat kiépítésére. E megrendelések jó részét a helyi Huawei és ZTE szerezte meg.

A teljes piac értéke a negyedévben 9,43 milliárd dollár volt, ami látványos visszaesés mind az egy évvel korábbi 10,38, mind a tavalyi utolsó trimeszterben elért 11,51 milliárd dollárhoz képest.

Azóta történt

Előzmények