Tabletpiac: verhetetlen az iPad

Módosította a tabletpiac alakulására vonatkozó előrejelzését az IDC: a piackutató valamivel nagyobb forgalomra számít az idei és az elkövetkező néhány évre, mint korábban. 2012-ben – a Windows-alapú megoldásokat nem számítva – várhatóan 107,4 millió táblagép fogy majd világszerte, aztán jövőre 142,8, 2016-ban pedig 222,1 millió. A cég azt mondja, hogy a kereslet folyamatosan erős marad, és egyre nő az üzleti szféra érdeklődése is a termékkategória iránt.

Hirdetés

A piac lendületes bővülése és a rivális készülékek elszaporodása ellenére sem veszít majd a részesedéséből az Apple, sőt. Az IDC úgy számol, hogy az idén az iOS a tavalyi 58,2 százalékról 62,5 százalékra növeli a piacrészét, míg az Android elterjedtsége 38,7 százalékról 36,5 százalékra apad. A jelenleg harmadik helyezett BlackBerry platform ugyancsak visszaszorul, 1,7 százalékról 1 százalékra olvad a részesedése.

Az IDC elemzői szerint az iPad sikere egyrészt annak köszönhető, hogy az új, harmadik generációs modell vonzó újdonságokkal jelent meg, másrészt annak, hogy a kettes széria leárazása révén az olcsóbb gépek között is versenyképes lett a piacvezető tablet. „Ha az Apple az idén kijön egy 300 dollárnál olcsóbb, 7 colos termékkel, ahogy pletykálják, az csak tovább fogja erősíteni a cég pozícióját a piacon” – mondta Tom Mainelli.

Az elemzés azonban nem fest teljes képet a szegmensről, mert módszertani megfontolásokból az IDC eddig a Windows 8 és RT alapú táblagépeket a PC-piaci előrejelzésben szerepeltette, és ezen csak a következő negyedévtől változtatnak. A cég ugyanakkor úgy számol, hogy ezek a modellek nem feltétlenül fogják jelentősen csökkenteni az Apple és az Android részesedését.

A piackutató egyben meredeken visszavágta az e-könyv-olvasó készülékek forgalmára vonatkozó előrejelzését: a tavalyi 28,2 millió gép után az idén 28 millió talál majd gazdára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények