Facebook az iOS 6-ban: áldás vagy átok?

A június 11-től 15-ig tartó WWDC konferencia első napján rántották le a leplet többek között az iPhone-ok, iPadek és iPod Touch-ok operációs rendszerének legfrissebb verziójáról, az iOS 6-ról. Az új szoftver újdonságainak repertoárja egy velőig hatoló Facebook-integrációval is kibővült, ami erősen megosztotta az Apple-felhasználók táborát.

Hirdetés

Mit is kapunk?

Az új lehetőségnek köszönhetően már natívan, telefonunkról, tabletünkről is használhatunk majd olyan funkciókat, amikhez eddig a közösségi oldalra volt szükség. Az iOS-be integrált Facebooknak köszönhetően fotóinkat egy gombnyomásra megoszthatjuk, sőt a térképalkalmazást böngészve egy pár mozdulattal aktuális tartózkodási helyünkről is tájékoztathatjuk barátainkat. A közösségi oldal befészkeli magát a telefonkönyvünkbe és a naptárunkba is: az előbbinél az oldalon barátként megjelölt ismerőseink adatait összefésüli a telefonunkban található információkkal, míg a megújult kalendárium által azonnali értesítést kaphatunk az olyan idő szenzitív információkról, mint a szülinapok vagy adott események meghívásai. Az App Store és iTunes sem marad ki a közösségi listáról: az alkalmazásokat és zenéket is lájkolhatjuk és véleményezhetjük. Plusz kényelmi funkció, hogy a Siri segítségével állapotfrissítéseinket akár hangvezérlés útján is közzé tehetjük.

Kényelem vagy káosz?

Az újítás nem nyerte el maradéktalanul az emberek tetszését – például Larry Dignant, a CNet egyik szerkesztőjét sem hatotta meg a rendszer közösségivé tételének ötlete: „Ez az új világrend: ha nem figyeled folyamatosan a Facebook-aktivitásodat, azon veheted magad észre, hogy több dolgot osztasz meg a világgal, mint amennyit szeretnél. Azon túl, hogy jobban meríti az akkumulátort, az integráció arra ösztönözheti az embereket, hogy kijelentkezzenek a Facebookról."

Egy másik kolléga, Den Seitz, a guyism.com egyik írója egy olyan apokaliptikus jövőt képzelt el, ahol a munkatársak az asztalon felejtett iEszközünket eltulajdonítva olyan kegyetlen vicceket űzhetnek velünk, mint a szexuális irányultságunk nevünkben történő megmásítása, valamint az obszcén fotók megosztása.

Az Nzherald egy cikkében találhatunk részletesebb elemzést a új rendszer friss funkcióiról; az oldal korrekt módon, pontokba szedve mutatja be ezeket, pró és kontra érvekkel alátámasztva. Természetesen a közösségi integráció is górcső alá került: a mérleg egyik oldalán a megosztási lehetőségek a pozitív oldalt erősítik, míg a sötét oldalon az oldal egyre csökkenő népszerűsége áll, ami által a funkció „hamar egy halott kacsa digitális megfelelőjévé" válhat.

A The Next Web munkatársa pozitívabban állt a jelenséghez – írásának végén a készülékekben rejlő lehetőségek egész tárházát véli felfedezni az online írnok.

Nincs új a nap alatt

Az Apple lépése egyáltalán nem számít új keletű jelenségnek. Aki rendelkezik a még Sony Ericsson márkanév alatt futó Xperia okostelefon-család 2011-es modelljeinek egyikével, már találkozhatott a Facebook Inside Xperia néven ismert szolgáltatással, ami szinte ugyanazt tudja, amit az almás cég újdonságként beharangozott megoldása: a megosztás itt is hasonlóan könnyen és egyszerűen történik, mint a konkurencia jövőben debütáló funkciójánál. Érdekes jelenség, hogy az Android-közösség inkább az alkalmazás hibáira hegyezi ki a hangsúlyt, mintsem az általa felmerülő személyes adatok biztonságának kérdéseire.

Persze itt lehet azzal érvelni, hogy a különböző platformok felhasználói más-más mentalitással bírnak, az igazság azonban ebben az esetben az, hogy aki eddig sem szerette a Facebookot, az ezután sem fogja, sőt az is lehet, hogy a mobileszközével történő összeházasítás hatására végleg elidegenedik a királykék platformtól.

Azóta történt

Előzmények