Androidra és iOS-re is megjelent a Chrome

Az Apple App Store-ból tegnap óta letölthető a Google Chrome böngészője. A 19-es (egészen pontosan 19.0.1084.60-as) verziószámot viselő szoftver egyebek mellett lehetőséget ad többlapos böngészésre, a fiókok és így a kedvencek, beállítások, jelszavak, megnyitott lapok szinkronizálására, inkognitóablak használatára, illetve a címsorból való közvetlen és instant keresésre.

Az iOS-alapú készülékeken (iPhone-on, iPod touchon és iPaden) futó böngésző az Apple által az alkalmazásfejlesztők számára kijelölt korlátok miatt ugyanakkor kicsit más, mint a többi platformon. Az iOS-verzió korlátai között van, hogy nem állítható be alapértelmezett browsernek, ez kizárólag a Safari lehet az operációs rendszeren. Ennek kellemetlen mellékhatása például, hogy ha bármilyen más alkalmazásban (például levelező, Twitter, Facebook stb.) rákattintunk egy hivatkozásra, az a Safariban nyílik meg. A Google kényszerű tanácsa: a linkeket másoljuk át a Chrome címsorába. Szintén a platform leszabályozottságából fakad, hogy a Chrome az Apple WebKit-motorját használja, miközben nem fér hozzá a Safariban működő Nitro JavaScript-engine-hez. Az inkognitó (közismert nevén: pornó) mód elnevezése mögé pedig azért biggyesztett egy csillagot a Google, mert az iOS-ben az egyik HTML5 funkció esetében nem garantálható, hogy az eszközön tárolt adatok az inkognitóablak bezárást követően törlődjenek.

A vállalat bejelentett azt is, hogy a Chrome Android-kiadásának stabil változata is elkészült. Ez (a verziószáma: 18.0.1025123) a bétához képest főleg a stabilitást és teljesítményt javító újításokat hoz, illetve néhány apró módosítást a tabletes változat felhasználói felületén. A kizárólag az Android 4.0-s (Ice Cream Sandwich) vagy újabb rendszeren futó böngésző nagyjából ugyanazt tudja, mint az iOS-kiadás, annál a hardveres gyorsítással jár előrébb.

A Chrome iOS-kiadása letölthető az App Store-ból, míg az androidos változat a Google Play felületén érhető el.

Azóta történt

Előzmények