Személyre szabott keresést ígér a Google

A jövőben a Google keresője eltárolhatja a neten elindított kereséseinket egy személyes historyban – persze csak akkor, ha erre megkérjük. Az új szolgáltatás lényege, hogy a kidobott találatokon belüli választásaink a program logikáján átszűrve pontosíthatják és meggyorsíthatják a jövőbeli kereséseinket. Például a „tuning” kifejezésre keresve jelenleg vegyesen kapunk linkeket az autóiparból és a számítástechnikai hardverekkel foglalkozó site-okról – az első oldalon épp egy Prohardver!-cikk lelhető fel e témában –, míg a jövőben elképzelhető, hogy ha a személyes keresési előzmények alapján a program úgy találja, hogy az egyik terület felé nagyobb érdeklődéssel fordulunk, akkor onnan választja a találatokat is.

A segédeszköz annál pontosabban működik, minél régebb óta szondázza a keresési szokásainkat. Sőt, Marissa Meyer, a fejlesztésért felelős Google-vezető szerint az is növeli majd a pontosságot, minél többen használják az új szolgáltatást. Ez az elszólás azért komoly kérdőjeleket vet fel a program működésével kapcsolatban, hiszen ez csakis úgy lenne lehetséges, ha a saját böngésző-kiegészítőnkön kívül egy központi adatbázis is hozzáférne a személyes keresési preferenciáinkhoz. Márpedig ez a lehetőség enyhén szólva is aggályos. Azt mindenesetre a Google máris sietett kijelenteni, hogy az AdSense hirdetési rendszer találatait nem fogják a személyes history tartalmához igazítani.

A program elődjét még tavaly márciusban bocsátotta útjára a Google, ebben a találatok testreszabását még egy a felhasználó által az érdeklődési köréről kitöltött lista végezte. Az új verzió már teljesen automatikus ebből a szempontból. A használatához ugyanakkor szükség van egy saját Google-fiókra, amibe bejelentkezve történik a program beállítása.

A Google legnagyobb riválisa, a Yahoo! szintén hasonló utakon jár. A személyre szabott keresés jegyében májusban már bemutatták egy programjuk tesztverzióját, amelynek segítségével a felhasználók archiválhatják a találati listáikat, illetve ezeket másokkal is megoszthatják.

Azóta történt

Előzmények