Hirdetés

Bíróságon csap össze a Microsoft és a Google

A per tárgya a Microsoft egyik alapemberének, Kai-Fu Lee-nek átigazolása a Google-hez. Dr. Lee hétfőig a redmondi óriás Interaktív Szolgáltatások nevű, valójában a keresőprogramok fejlesztésért felelős részlegének alelnöke volt – keddtől már a Google-nél tölt be hasonló tisztséget. A beadvány szerint a Microsoft azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze Lee-t és Google-t a technológiai titkok tiszteletben tartására.

Vezető munkatársként Lee alapos ismeretekkel rendelkezik a Microsoft keresőjének működéséről, és beható információi vannak a szoftvercég jövőbeli piaci stratégiáiról is ezen a területen. Az előkészületek, amelyben dr. Lee részt vett, ráadásul épp Kínát érintik, ahol új megbízásának eleget téve a jövőben a Google K+F részlegét fogja irányítani. Mivel az átcsábított munkatárs ugyanazon a területen fog dolgozni a társaság legnagyobb riválisánál – és ezt munkaadójával kötött szerződése egyértelműen tiltja –, a Microsoft hezitálás nélkül a per mellett döntött.

Az ügy meglehetősen érzékeny időszakban éri a két céget. A Google töretlen rendülettel növeli lassan nyomasztó méretűvé az internetes keresők piacán kialakított fölényét, és a Kínába telepített kutatási részlegtől – főként az ottani egyetemekkel történő együttműködés révén – komoly technológiai áttöréseket vár. A Microsoft ugyanakkor szintén hatalmas erőforrásokat mozgósít ezen a piacon, és termékpalettájának előkészület alatt levő zászlóshajóiba, a Longhornba és az Office 12-be minden eddiginél kifinomultabb asztali és online keresőmotort ígért.

Azóta történt

Előzmények