Hirdetés

Nyelveken szól a Yahoo keresője

A Yahoo ma elindította egy olyan keresőszolgáltatás tesztüzemét, mely jelentősen megkönnyítheti az internetes tájékozódást az idegen nyelveken nem beszélő felhasználók számára. Az egyelőre csupán a vállalat német keresőjében elérhető fordítónak köszönhetően a németül tudóknak nem kell angolra vagy franciára átültetni a keresendő szavakat, ezt megteszi maga kereső, amely így jóval bővebb állományban keres, ráadásul a találatokat is németül jeleníti meg.

A szolgáltatás fejlesztéséért felelős Eckart Walther szerint ma a weboldalak kevesebb mint 10 százaléka olvasható németül, ami azt jelenti, hogy a csak németül beszélők rengeteg számukra releváns, ám más nyelven írt anyaghoz nem férnek hozzá. A Search Translator ezen a helyzeten próbál javítani. Például a „das beste ungarische vegetarische Restaurant in Budapest” kifejezésre 16 német nyelvű találatot ad a kereső, a fordítóval megspékelve azonban a találatok száma 3347 darabbal bővül. Az ambiciózus cél az, hogy a teljes világhálót elérhetővé tegyék a felhasználók anyanyelvén – mondja Walther.

A megoldás érdekessége, hogy nem csupán a találati összefoglaló jelenik meg német nyelven, hanem a kereső lefordítja az oldalakat is. Persze a gépi fordítás nem makulátlan, de a szöveg az esetek jelentős részében érthető.

Walther elmondása szerint hamarosan francia nyelven is elindul a szolgáltatás, míg jövőre további európai és ázsiai nyelveken is megtanul a rendszer. A meglehetősen komplex grammatikájú magyar azonban alighanem sosem lesz ezek között.

Azóta történt

Előzmények